luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Traian Băsescu. Final cu victime

Autor: Tudor ARTENIE

Traian Băsescu a fost colaborator al securității ca poliție politică. Verdictul justiției închide o poveste lungă și complicată despre cel care a ocupat 10 ani fotoliul de președinte al României. Sigur, publicul a reacționat în multe feluri, unii comentând pe Facebook că a fost cel mai performant om politic al ultimilor ani, alții spunând că a primit ceea ce a meritat. Iar Traian Băsescu s-a îmbolnăvit brusc și este internat într-un spital undeva în străinătate.

Traian Băsescu a fost un președinte spectaculos.

Uitându-ne înapoi la „domnia” lui Traian Băsescu, orice putem spune despre acesta, dar nu putem spune că nu a fost un personaj spectaculos. A știut mereu să vorbească pe înțelesul oamenilor. A insistat pe înscrierea României pe „axa București-Londra-Washington”. Și-a asumat, alături de guvern, gestiunea crizei economice din 2008-2009. În principiu, un bilanț ce se poate citi în cheie pozitivă. Un bilanț bine articulat.

Politic, și-a dominat toți adversarii.

Fără îndoială, Traian Băsescu a fost mai dur și mai abil decât adversarii săi, iar acest lucru l-a făcut și extrem de popular. Părea că vaporul numit România și-a găsit un comandant capabil să îl țină pe linia de plutire și să își urmărească direcția în furtună. Susținătorii săi spun și acum, după devoalarea colaborării sale cu securitatea, că România îi datorează parcursul european și prezența în NATO. Că a luptat împotriva corupției și a condamnat comunismul.

Chiar dacă lucrurile nu stau chiar așa – capitolele de aderare la UE fuseseră rezolvate de guvernul Năstase, iar România a devenit aliat NATO în primăvara lui 2004, când Traian Băsescu era primarul Bucureștilor – atitudinea sa a creat această imagine. Condamnarea simbolică a comunismului și susținerea pe care i-au arătat-o cei numiți „intelectualii lui Băsescu” au contat și acestea. Iar despre slăbiciunile sale – fetele, alcoolul sau Elena Udrea – românii au comentat cu umor. Slăbiciuni omenești…

Totuși, Traian Băsescu a colaborat cu securitatea…

Verdictul schimbă profund imaginea fostului președinte. Poate ar fi fost firesc să mărturisească. N-a făcut-o. Nu putem rescrie istoria, dar e posibil ca o mărturisire să-l fi scos din competiția pentru funcția de președinte. Sau chiar să-l fi scos din viața politică. Faptul că a ales să tacă s-a întors împotriva sa de-abia acum. La final de carieră politică.

Dacă privim România ca pe-o amantă înșelată, colaborarea cu securitatea a fostului președinte pare minoră.

Dar România nu e o amantă a cuiva, este o țară. O țară aflată la marginea modernității, suficient de cenușie și de săracă pentru a-i face pe români să-și dorească să o părăsească. Un stat slab și restant la toate capitolele și un popor care a înțeles bine doar lecția economică a capitalismului, dar care nu are răbdarea unei construcții complete și solide. Una care să reziste în timp.

Dacă facem câțiva pași înapoi și încercăm să privim ansamblul, tabloul devine deprimant.

10 ani, România a fost condusă de un personaj care s-a construit pe o minciună. Una gravă. O minciună care demonstrează, încă o dată, că este nevoie de schimbarea mai multor generații pentru a închide trecutul comunist în cărțile de istorie și a face din România o țară modernă. Un stat ilicit nu poate deveni unul drept decât atunci când devenirea se construiește pe adevăr. Fragmentele de „bine”, aplauzele celor interesați doar de propriul buzunar sau propaganda profesionistă nu fac decât să adâncească faliile din societatea noastră. Falii tot mai numeroase.

Răspunderea presupune caracter. „Să trăiți bine!” a fost o urare generală, nu o răspundere asumată. Iar într-o țară tristă, răspunderea se disipează până la ștergere. Până la concluzia că nimeni, nici de pe scenă și nici din culise, nu a condus România…

Ultimele stiri

Lia Olguta Vasilescu face precizari importante pentru conunitatea pe care o conduce.

Aproape am remediat efectele inundațiilor și furtunii de sâmbătă, astăzi reușind să descongestionăm domeniul public de majoritatea arborilor căzuți...

Mai multe articole din aceeasi categorie