luni, ianuarie 18, 2021
-4 C
Craiova

Traian Berbeceanu, numit prefect al Capitalei. Vela: „Mult succes, Camarade!”

Traian Berbeceanu, fost polițist la Crimă Organizată Alba, a fost numit prefect al Capitalei fix la șapte ani de la data la care procurorii descindeau la casa lui, în urma unor acuzații foarte grave. El a fost instalat în funcție astăzi, în cadrul unei ceremonii la care au luat parte ministrul de Interne, primarul Capitalei, secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu și șeful DSU, Raed Arafat.

Reamintim că în decembrie 2019, Traian Berbeceanu a devenit şef de cabinet al ministrului Afecerilor Interne, Marcel Vela, iar în iunie 2020 s-a înscris în Partidul Naţional Liberal. A candidat pe listele de consilieri judeţeni în Judeţul Hunedoara, din partea PNL, însă odată cu numirea în funcţia de prefect al Capitalei, va renunţa la mandatul obţinut în Consiliul Judeţean.

Ludovic Orban: E un om cinstit și ferm

Întrebat ce îl recomandă pe Berbeceanu pentru funcția de prefect al Bucureștiului, premierul Ludovic Orban a spus: „Cariera pe care a avut-o. E un om corect, cinstit, ferm, care acționează în baza legii. Prefectul trebuie să fie cel care asigură respectarea legii în unitatea administrativ-teritorială unde este prefect. Este integru, are capacitatea de a conduce toate forțele de ordine, de a gestiona situații de criză. Traian Berbeceanu va fi un prefect foarte bun la București”, a conchis Orban.

Vela: Ne despărțim birourile, dar rămânem mereu aproape

Și ministrul de Interne a avut numai vorbe bune la adresa fostului său șef de cabinet. „Omul potrivit, la locul potrivit, la momentul potrivit…astfel aș putea să-l descriu pe Traian Berbeceanu, de azi noul prefect al Capitalei. Încrederea mea în Traian nu mai este un secret pentru nimeni, numirea lui în funcția de Șef de Cabinet fiind una dintre primele măsuri pe care le-am luat după ce am preluat mandatul de ministru al afacerilor interne. Și de atunci mi-a dovedit constant că am făcut o alegere foarte bună.

Am convingerea că și în noua funcție va dovedi că este un om serios, hotărât, integru și, mai ales, capabil să ia cele mai bune decizii, atunci când trebuie, pentru protejarea bucureștenilor. De astăzi, ne despărțim birourile, dar rămânem mereu aproape! Mult succes, Camarade!”, a transmis Marcel Vela.

Berbeceanu: Vom oferi soluții, nu scuze și justificări

La ceremonia de instalare, Traian Berbeceanu a spus că noua funcție îl onorează și îl responsabilizează. „Sunt vremuri deosebite, cu provocări mari. Am convingerea că împreună cu dumnevoastră le vom face față. Vreau să îi asigur pe colegii din Prefectură de tot sprijinul meu. Vom oferi soluții cetățenilor din București, nu scuze și justificări. Vom avea o colaborare excepțională cu primarul general, pentru a rezolva cu operativitate toate problemele”, a spus Traian Berbeceanu.

Procurori acuzați de probe falsificate

În dimineaţa de miercuri, 23 octombrie 2013, fostul poliţist, la acea vreme şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, primea vizita procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism (DIICOT) şi a „mascaţilor”, fiind pus sub învinuire într-un dosar penal, în care a fost cercetat pentru favorizarea unor grupări infracţionale.
Traian Berbeceanu a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba, însă ulterior şi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu.

Dosarul „Hidra”

Berbeceanu a lucrat în Poliţie timp de 25 de ani, până la pensionarea sa din 2018 şi a condus Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia între anii 2005 şi 2013, până la punerea sa sub învinuire. În 2007 a primit distincţia de poliţist al anului în România pentru destructurarea mafiei fierului vechi din Hunedoara, în dosarul denumit „Hidra”, relatează Adevărul. Potrivit rechizitoriului, acestui dosar, circa 40 de hunedoreni, bande de hoţi de fier vechi, patroni ai unor centre de colectare şi angajaţii lor au produs prejudicii de peste 12,5 milioane de lei, prin delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală şi pagube de alte câteva milioane de lei prin furturi de pe platforma siderurgică a Hunedoarei. Gruparea a fost destructurată în vara anului 2006, în urma unor descinderi coordonate de Traian Berbeceanu şi de procurorul şef delegat de la DIICOT – Sibiu, la acea vreme, Laura Codruţa Kövesi.

Ultimele stiri

Rareș Bogdan: „Ludovic Orban a eșuat ca președinte al PNL!”

Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat că partidul are nevoie de o reformă totală şi că Ludovic Orban a...

Mai multe articole din aceeasi categorie