luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Un președinte pe o placă de lemn

Autor: Tudor ARTENIE

Ucraina are un președinte care se transformă în fiecare zi în super-erou. Rusia are un președinte agresor. Președintele Poloniei și-a pus reședința la dispoziția refugiaților din Ucraina. Cam toate țările au președinți sau premieri care contează, care fac ceva, care se implică și iau decizii cu impact fie în țările lor, fie în jocul internațional care e tot mai complicat și urât. Cam despre orice președinte poți spune ceva.

Teoretic, și România are președinte.

Îl cheamă Klaus Iohannis. Când nu e la schi, la golf sau în vacanță, președintele României e la birou. Rar. Și mai rar, îl putem vedea la televizor citind mesaje plicticoase de pe prompter. Uneori merge la reuniuni internaționale de unde se întoarce cu punctul de vedere al Bruxellesului. Sau al Washingtonului. Puncte de vedere care devin foi de parcurs pentru România. Alteori își asumă proiecte de mare amploare, cum a fost „România educată”, un proiect desființat cu ușurință de specialiștii în educație. Proiecte care nu au niciun fel de efect. Avem un președinte care evită conferințele de presă și nu participă la niciun talk-show.

Uneori, dl K. Iohannis devine un președinte nervos. Alteori, vorbește prostii.

Când aghiotantul a uitat să-i ia paltonul din mână, a trântit paltonul pe portbagajul mașinii oficiale. Era o vizită în străinătate. Când a izbucnit pandemia, a spus la televizor că e o simplă răceală. Apoi, când lucrurile s-au agravat, a spus, tot la televizor, că va conduce lupta împotriva pandemiei. Altădată, a ieșit în geacă roșie la un miting împotriva guvernului PSD și a dus o luptă politică fantastică (și neconstituțională) ca să scoată PSD de la guvernare. N-a durat mult și a adus PSD înapoi la guvernare.

Dlui K. Iohannis îi plac lucrurile de calitate.

Schiurile și echipamentul de schi sunt scumpe. Golful este și acesta un sport foarte scump. Bicicleta prezidențială și casca de biciclist sunt și acestea produse premium. Sigur, nu ne-am aștepta ca un președinte de țară să umble cu o bicicletă second-hand. Pe de altă parte, e bine plătit și e un om bogat. A închiriat case care s-au dovedit a fi retrocedate ilegal către el însuși. Justiția a decis că trebuie să restituie câteva sute de mii de euro. Dar pentru că are imunitate în fața legii, deocamdată nu a restituit nimic. Așa că își poate permite lucruri scumpe.

O fotografie prezidențială care spune tot.

Românii au reacționat extraordinar în fața afluxul mare de refugiați din Ucraina. S-au mobilizat exemplar, au adunat tot ce s-a putut pentru a-i ajuta pe cei fugiți din calea războiului. Cu întârzierea care-l caracterizează, dl K. Iohannis a ajuns și domnia-sa la granița României cu Ucraina.

Președintele a vizitat o tabără pentru refugiați. A intrat în corturi, a îmbrățișat copii, prilej pentru câteva fotografii extrem de bine încărcate emoțional. Dar printre toate acele fotografii care ne arată un președinte implicat și interesat de soarta oamenilor, s-a strecurat una care strică proiectul de imagine construit cu ocazia acestei vizite.

Fotografia înfățișează un grup de oameni de stat, în frunte cu președintele, în tabăra de refugiați.

Grupul, așezat după toate rigorile unei curți feudale, nu stă pe pământ, ci pe o suprafață acoperită cu plăci de lemn. Oamenii cu funcții în statul român nu pot fi egalii oamenilor pe care-i conduc. Ei trebuie să fie întotdeauna pe o platformă. Iar o platformă, oricât de puțin înaltă ar fi aceasta, stabilește ierarhiile în țara noastră. Și aici, la granița cu războiul, plăcile de lemn mai au un rol: „curtea” nu calcă în noroi. Președintele României nu se murdărește niciodată pe pantofi!

Ultimele stiri

Foto: Lia Olguta Vasilescu face precizari importante pentru conunitatea pe care o conduce.

Aproape am remediat efectele inundațiilor și furtunii de sâmbătă, astăzi reușind să descongestionăm domeniul public de majoritatea arborilor căzuți...

Mai multe articole din aceeasi categorie