sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

Un senator PNL de Mehedinți se opune Ralucăi Turcan: și pensie și salariu pentru medici

Senatorul Liberal de Mehedinți Stela Firu spune că legea pe care vrea să o pună în aplicare ministrul Muncii, Raluca Turcan, prin care se va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, să nu se aplice și medicilor. Stela Firu este de profesie medic și a condus un spital din Mehedinți. De aceea, ea cunoaște sistemul și spune că și-așa sunt puțini angajați. Dacă medicii pensionari vor fi obligați sa renunțe la activitate, sistemul medical va intra în colaps, crede parlamentarul.

„În calitate de senator susțin poziția Colegiului Medicilor din România și a Asociației Medicilor de Familie. Astfel, consider că interdicția cumulului pensiei cu salariul în sistemul de stat nu trebuie să se aplice și pentru angajații din sistemul medical. Este nevoie de această modificare până când un medic tânăr vine și ocupă postul respectiv.

Argumentul este unul foarte simplu: în momentul de față există un deficit îngrijorător de personal în sistemul medical. Așa cum arată datele oficiale ale Colegiului Medicilor, deficitul ajunge până la 250.000 de angajați în sistemul public de sănătate.

Există o profunda îngrijorare în rândul corpului medical. Ce-i drept, în foarte multe situații, acest cumul de pensie cu salariu este imoral și nejustificat. Însă, în sistemul de sănătate, situația este inevitabilă având în vedere deficitul major de medici, deficit care a fost accentuat și de pandemie.

Trimiterea acasă a angajaților ieșiți la pensie nu va face altceva decât să adâncească criza de personal.

În România sunt județe unde medicii pensionari susțin gărzile din spital, dar și activitatea medicală a unor secții și activitatea în cabinetele de medicină primară.

Există aproximativ 13.000 medici care au peste 60 de ani, în timp ce 2.105 au peste 70 de ani. 1.235 de medici se află în situația cumulului pensiei cu salariul.

O reală problemă este în rândul medicilor de familie. Asta pentru că sunt peste 680 de localități fără astfel de medici.

În specialitatea ATI, exista patru județe care au sub șase medici pe județ. Bineînțeles, o parte dintre ei sunt pensionari.

Situația este cu adevărat gravă. Dacă medicii pensionari vor fi obligați sa renunțe la activitate, sistemul medical va intra în colaps. Ca atare, consider că este de datoria parlamentarilor să vină cu această modificare, astfel încât personalul din sănătate să fie exceptat de la interzicerea cumulului pensiei cu salariul. În paralel, este nevoie ca medicii tineri să intre în sistem pentru a acoperi deficitul de personal.

România are nevoie mai mult ca oricând de medicii săi. Românii au nevoie de servicii medicale de calitate. Tuturor trebuie să ni se respecte dreptul la sănătate!”, spune senatorul liberal.

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie