luni, septembrie 27, 2021
28.1 C
Craiova

Un stat slab golește buzunarele cetățenilor

Autor: Tudor ARTENIE

Un stat modern presupune o relație de încredere între administrație și cetățeni. Altfel spus, statul, care este o formă de organizare executivă a societății, lucrează în favoarea cetățenilor corect, transparent și în folosul acestora. Indiferent de stat, el are această misiune de care se achită promovând legi și cheltuind banii pe care îi colectează din taxe și impozite de la cetățeni și companii.

Un stat corect nu își jefuiește contribuabilii.

România nu este într-o astfel de situație. Românii contribuie enorm și primesc foarte puțin. Iar administratorii statului nu sunt preocupați deloc de bunăstarea celor care le asigură veniturile. Nici nu e de mirare că premierul Cîțu nu știe prețul pâinii, așa-zisul ministru al finanțelor Vâlceanu nu știe valoarea netă a salariului minim pe economie sau că primarul general al Bucureștilor, Nicușor Dan, nu știe valoarea facturilor de întreținere.

În general, responsabilii din statul român, indiferent de apartenența la vreun partid politic sau doar la corpul funcționarilor publici, trec cu ușurință peste subiectul numit nevoile  cetățeanului. Nevoi altminteri simple. Stat de drept, salarii bune, taxe și impozite mici, educație și reguli bune, servicii medicale de calitate sau siguranță pentru cetățeni. Cum spuneam, lucruri simple și relativ simplu de gestionat.

Niciun stat nu are bani!

Statul poata aduna bani doar din taxe, impozite sau dividende, din profitul companiilor de stat sau din amenzi. Mai există și alte resurse, e drept, dar în esență orice stat are atâția bani câți ia de la contribuabili. Iar aici se întâlnesc două tipuri de soluții (moderne!), fiecare cu multe nuanțe: soluții de dreapta sau soluții de stânga.

Tradițional, dreapta împinge dezvoltarea, iar stânga echilibrează decalajele provocate de faptul că nu toată lumea are același potențial.

Dar ambele curente pleacă în modernitate de la un nivel de calitate a vieții corespunzător epocii. Ca să fiu bine înțeles, voi forța un exemplu: în secolul XXI, toată lumea face duș zilnic cu apă caldă. Pentru a avea apă caldă, fiecare plătește un preț. Intră aici apa, gazul metan, energia electrică etc. Câtă vreme acest preț reprezintă doar a mică parte a veniturilor unei familii, vom avea un stat cu oameni curați. Când prețul crește dincolo de limita suportabilității, numărul dușurilor va scădea. Iar numărul de oameni curați va fi mai mic.

Puteți extinde acest exemplu și în alte zone. Puteți vorbi despre căldură, lumină, transport, școală sau hrană. Lucrurile sunt dependente unele de altele, iar statul are obligația de a asigura într-o manieră integrată o calitate a vieții conformă cu statutul asumat de țară europeană. Membră a Uniunii Europene și a NATO.

De ce nu merge bine statul român?

Simplificând răspunsul la această întrebare, voi spune că avem un stat care nu merge bine pentru că guvernanții nu înțeleg ce este guvernarea. După căderea lui Ceaușescu, o „epocă de aur” în care statul era un mijloc de control al cetățenilor, România nu a putut furniza guvernanți de calitate. În 31 de ani, statul român a fost condus preponderent de oameni care nu au înțeles și nici nu au vrut să înțeleagă că a guverna înseamnă a munci în folos public.

Dacă după ieșirea din comunism confuzia putea fi justificată, de la primirea noastră la masa europeană lucrurile ar fi trebuit să se schimbe rapid. Nu s-a întâmplat acest lucru. Alocați-vă ceva timp pentru a citi CV-urile guvernanților din ultimii 14 ani. Vă veți îngrozi! Citiți apoi declarațiile de avere. Vă veți îngrozi din nou!

Președintele României poartă o mască europeană. Dar e doar o mască.

Discursurile lui Klaus Iohannis, chiar dacă sunt scrise într-o perfectă limbă de lemn, fac parte dintr-un arsenal bun pentru public. Dar nu au acoperire în realitate. La fel, discursurile politicienilor. Românii au o vorbă: sătulul nu crede celui flămând. Iar discrepanța dintre ce spun și cum trăiesc acești administratori ai statului este evidentă. Se vede și în numărul uriaș de români care și-au luat lumea în cap, și în evidenta luptă cu sărăcia a celor mai mulți dintre cei rămași acasă. Sau, dacă nu vă place cuvântul sărăcie, gândii-vă la calitatea vieții. Este extrem de scăzută.

Și e nemeritat de scăzută. Avem taxe și impozite extrem de mari. Prea mari. Nemeritat de mari. Și cu toate acestea, nu avem drumuri în sate, nu avem apă și canalizare, nu avem autostrăzi sau căi ferate. Spitalele sunt vechi și bolnave, iar școala este aruncată în derizoriu. Suntem pe locurile din urmă și la spălat pe dinți, și la vaccinarea împotriva COVID-19, dar și la consumul de carte.

Da, așa cum spun toți politicienii, România are nevoie de reforme. Dar câtă vreme un stat mobilat cu impostori va continua să jefuiască un popor confuz și sărăcit, nu se va întâmpla nimic. Iar la marea masă europeană ne vom hrăni doar cu firimituri.

Ultimele stiri

Premieră în România: organizăm Campionatul European de Tenis de Masă

Pentru prima dată, România organizează cea mai importantă competitie europeană a anului, 2021 GAZPROM  European Table Tennis Team Championships....

Mai multe articole din aceeasi categorie