Unirea dintre Belarus și Rusia, calea spre un nou mandat pentru Putin

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko

Vladimir Putin propune Belarusului să se alipească Federației Ruse pentru a rezolva problema livrărilor de petrol din Rusia. „Alipirea” ar duce la crearea unui nou stat. În această situație, Vladimir Putin ar putea candida pentru un nou mandat de președinte. În acest moment, Constituția nu îi mai permite lui Putin să candideze la președinția Federației Ruse.

Vladimir Putin propune crearea unei „uniuni statale”.

Președinții celor două state, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko s-au întâlnit în urmă cu o săptămână la Soci, pe litoralul Mării Negre. Agenda întâlnirii a fost dedicată exporturilor de petrol din Rusia în Belarus.

Exportatorii din Rusia nu se înțeleg cu importatorii din Belarus din cauza prețului. De la începutul acestui an, pe fondul reducerii subvențiilor de stat la petrol, tranzacțiile au fost oprite.

În ultimele luni, Moscova a început o serie de schimbări politice.

Premierul Medvedev a demisionat și a fost înlocuit de Mikhail Mishustin. Vladimir Putin a anunțat că vrea să mute centrul de greutate al puterii dinspre președinte spre parlament și premier. Opozanții săi spun că aceste schimbări sunt dovezi că președintele vrea să rămână la conducerea țării după ce va părăsi Kremlinul. Dar și varianta creării unui nou stat poate fi o soluție pentru ca „țarul” să rămână șeful suprem al Federației Ruse.

Lukașenko acuză Moscova de șantaj: petrol contra aderării Belarus la Rusia.

În aparență, președintele Belarusului nu este de acord cu unirea celor două state. Dar Lukașenko, ofițer ca formație și considerat de lumea democrată un „ultimul dictator din Europa”, este un lider apropiat de Rusia și de Vladimir Putin. Presa internațională notează că în spatele atitudinii sale, e posibil ca Lukașenko să facă jocul președintelui rus. Mandatul lui Putin se încheie în 2024. Timp suficient pentru a duce la bun sfârșit un astfel de demers.

Articole asemanatoare