sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

UPDATE Elena Udrea, OPT ani de închisoare

Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat în dosarul în care Elena Udrea este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare de bani privind finanţarea campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009. Ea a fost condamnată la opt de închisoare.

Elena Udrea: Sentința: 6 ani de executat, plus un spor de 2 ani, adică 8 ani de închisoare în total. Se aplică vechiul Codul penal. Condamna pe Elena Udrea la 6 ani pentru instigare luare de mita. Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pt instig luare de mita (altă faptă). Condamna pe Elena Udrea la 6 ani pentru spalare de bani. Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamna pe Elena Udrea la 3 ani închisoare pentru spălare de bani (a treia fapta). Condamna pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (alta fapta). Condamnă pe Elena Udrea la 4 ani închisoare pentru spălare de bani (a cincea faptă).

Dan Andronic, achitat: instanta retine ca la momentul audierii, DNA avea suficiente informații ca obiectul depozitiei viza o tranzacție suspecta, materializata prin extinderea urmăririi penale pentru evaziune fiscală. Instanta apreciază ca și al doilea contract de consultanta vizat este acoperire pentru evaziune fiscală.

Ioana Băsescu a fost și ea condamnată la 5 ani de închisoare pentru instigare la spălare de bani.

Sentințele nu sunt definitive.

La ultimul termen de judecată, un procuror DNA a cerut, la Curtea de Apel Bucureşti condamnarea Elenei Udrea 12 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte) în dosarul finanţării campaniei electorale de la alegerile prezidenţiale din 2009.

De asemenea, procurorul a cerut 15 ani închisoare pentru Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu, acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor.

În sala de judecată, procurorul a arătat că dozarea pedepselor trebuie să fie corespunzătoare modului în care Elena Udrea a înţeles să se folosească de funcţia de ministru al Turismului şi Dezvoltării, solicitând ca pedeapsa ce îi va fi aplicată să fie orientată spre maximul special prevăzut de lege.

„Toate faptele sunt în stare de concurs real. Vă rugăm să aplicaţi şi un spor de pedeapsă, în virtutea gravităţii faptelor comise prin prisma funcţiei deţinute şi a dispreţului total faţă de lege”, a spus procurorul, cu referire la Elena Udrea.

Ce mai fac denunțătorii?

Cazul Elenei Udrea repune însă pe tapet una dintre „instituțiile” cele mai mediatizate din România ultimului deceniu: denunțătorul. Procurorii nu ar avea de lucru fără astfel de oameni, prin urmare legea e extrem de blândă cu ei. Ca urmare, după ce denunță și dosarul prinde contur, lăsând să se întrevadă o posibilă trimitere în judecată, denunțătorul își vede de viață. Și de afaceri, în cele mai multe dintre cazuri. Prezenți în mediul politic și de business, denunțătorii sunt o parte a sistemului care nu dispare ba dimpotrivă, prosperă. Toți cei care au stat în jurul marilor VIP-uri trimise în judecată sunt azi bine merci, au influență, au contracte cu statul direct sau prin interpuși.

Normal ar fi ca și acesti denunțători să răspundă, pentru că au participat efectiv la consumarea faptei penale. Practic, ei fură  împreună, dar după un timp, poate și presat de judecător sau procuror, denunțătorul își „aduce aminte” că a dat o șpagă, încheie acord de colaborare și scapă. Și Oltenia e plină de denunțători care o duc regește, sunt abonați la contracte și dispuși în orice moment să își reia activitatea consacrată pentru a-și salva pielea și a-i pune în dificultate tocmai pe cei care i-au ajutat la un moment dat.

Elena Udrea, reacție dură

Revenind la Elena Udrea, ea a avut o reacție extrem de dură după ce procurorul DNA a anunțat pedeapsa de 12 ani cerută în cazul ei.

„Deci nimeni nu a luat niciun ban, nici macar nu s-a platit ceva pentru candidatul Traian Basescu, ci s-au platit panouri de informare cu privire la Referendum si cu indemnul catre cetateni la a participa la votul pe acest subiect de interes national, pe care l-am aratat mai sus ca fiind tema consultarii populare din 2009.

Si atunci, o intrebare pentru oamenii normali, care presupun ca mai exista in tara asta: cum sa ceri pentru implicarea in sustinerea unui Referendum, mai ales cu o astfel de tema, pedepse mai mari decat pentru omor, viol, pedofilie, trafic de droguri de mare risc etc.????

Cred ca daca o omoram pe Kovesi, cea care a vizat personal acest Rechizitoriu in 2017, aveam sanse la o solicitare de pedeapsa mai mica din partea DNA”, a scris Elena Udrea pe pagina sa de Facebook.

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie