joi, decembrie 9, 2021
1 C
Craiova

USR-Plus a stabilit zece măsuri pentru reforma în Sănătate

Alianța USR-Plus va anunța astăzi cine va fi noul ministru al Sănătății. Cel mai vehiculat nume este al actualului secretar de stat, Ioana Mihăilă (PLUS). Aceasta este medic endocrinolog, deţine împreună cu soţul său o clinică medicală, a candidat la Primăria Oradea şi, potrivit propriilor declaraţii, s-a înscris în PLUS din prima zi de existenţă a partidului. Ea deţine mai multe terenuri şi case în Oradea, are peste 400.000 de lei în conturi şi a acordat un împrumut de 20.000 de lei USR în campania electorală, se arată într-un profil realizat de News.ro

Potrivit CV-ului prezentat odată cu candidatura la Primăria Oradea, Ioana Mihăilă a absolvit în 2005 Facultatea de Medicină, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, Cluj-Napoca, iar din 2006, timp de patru ani, a făcut stagii de pregătire în rezidenţiat pentru specialitatea Endocrinologie la Cluj-Napoca.

Din 2011, a lucrat ca medic endocrinolog, iar din 2014 a fost coordonator medical la Clinica Medena, în perioada 2018 – 2019 a fost coordonator al pregătirii pentru procesul de acreditare ANMCS – Clinica Medena.

Diana Stoica, deputat USR-Plus, arată pașii de urmat ai ministrului

Alianța a prezentat astăzi și care ar fi cele zece măsuri pe care noul ministru va trebui să le ia cât mai rapid. Acestea au fost anunțate de deputatul Diana Stoica.

„Doar în ultimii 8 ani, Ministerul Sănătății a fost condus de 11 miniștri. Media mandatului este de aproximativ 8 luni. Dacă vom continua în ritmul acesta, nu vom ajunge nicăieri. Fiecare ministru va veni și va începe proiecte, va avea o viziune și apoi va pleca. Înainte să apuce să o vadă măcar parțial implementată. Cel mai important este să avem stabilitate în acest domeniu vital și să lăsăm următoarea persoană care va prelua acest portofoliu să facă reformele esențiale. Să nu mai cerem demisii pentru tot ce va bubui, pentru tot ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. (Și dacă ne uităm la ultimele luni, pare să fie destul de clar că vom tot avea dezastre, în această perioadă în care sistemul de sănătate este încărcat cu mult mai mult decât poate duce).

Trebuie să continuăm reformele începute de Vlad Voiculescu. Este esențial să susținem persoana care va fi numită Ministru al Sănătății astăzi și echipa pe care aceasta o va conduce.

Și aș vrea ca în următorii ani să reușim efortul fenomenal de a face (sau de a continua) aceste 10 proiecte de reformă:

  • Depolitizarea managementului de spitale
  • Transparentizarea TUTUROR cheltuielilor din sănătate
  • Resuscitarea sistemului de transfuzii sanguine
  • Introducerea testelor rapide antigen în farmacii
  • Reformarea UNIFARM
  • Strategia Națională pentru Resurse Umane în Sănătate
  • Concursuri pe bune pentru directorii Caselor Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS)
  • Continuarea evaluării directorilor Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP)
  • Investiții și finanțări pentru spitale prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
  • Digitalizare. Digitalizare. Digitalizare”.

Kovesi: „Cele mai mari șpăgi se dau în sistemul medical”

De la începutul pandemiei, DNA a inițiat peste 60 de dosare penale privind achiziții frauduloase de materiale și echipamente sanitare. Diana Stoica o citează pe Laura Codruța Kovesi, fost procuror-șef al DNA.

„În 2018, Laura Codruța Kovesi anunța că „cele mai mari șpăgi se dau în sistemul medical”, subliniind că pe primul loc se află achizițiile publice.

„S-au identificat 5 domenii de corupție în sistemul de sănătate din România. Este vorba în primul rând despre achizițiile publice, despre spitale, farmacii, medici sau personal auxiliar.

În domeniul sănătății se primesc mite mult mai mari, cu procente între 5-20% din valoarea facturilor. Atunci când vorbim de procentul mitei putem constata din investigațiile DNA că în domeniul sănătății pare că procentul este mult mai mare față de alte domenii, cum este infrastructura, unde de obicei este 2 % sau achiziții publice unde procentul este între 10 si 15 %. De obicei mita se dă direct managerului sau este mascată prin plata unor servicii fictive de consultanță, către firme care sunt controlate de managerii de spital prin alte firme, care sunt în legătura cu aceiași manageri. Am constatat că sunt înființate și firme offshore pentru a ascunde mita.

Am întâlnit și cazuri în care un manager primea bani de la mai multe firme cu care spitalul avea contracte. Beneficiind de un mandat lung în această funcție, managerul de spital a primit în decursul timpului peste 1,2 milioane de euro mită”, dezvăluia Kovesi.

 

Ultimele stiri

MEDICINA DENTARĂ

MEDICINA DENTARĂ MEDICINA DENTARĂ Publicată de Euro Oltenia Info pe Miercuri, 8 decembrie 2021

Mai multe articole din aceeasi categorie