sâmbătă, noiembrie 27, 2021
5.6 C
Craiova

Vaccinarea nu protejează 100%, dar reduce infectarea și spitalizarea

În ultima vreme tot mai mulți își pun întrebarea cum mai poate fi considerată eficientă vaccinarea împotriva Covid, dacă apar noi cazuri de infectări inclusiv la persoane vaccinate?

Conform autorităților de la Bruxelles, vaccinurile autorizate de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) sunt eficiente în prevenirea bolii simptomatice, a spitalizărilor și a deceselor. În prezent, în UE, până la 19.07.2021, acoperirea vaccinală pentru doza 1 este în medie de 57% , iar pentru doza 2, de 44%.

Recent, în Marea Britanie a fost finalizat un studiu bazat  pe cazurile confirmate de Delta și spitalizările cauzate de această variantă, defalcate în funcție de statusul vaccinal, raportate de Serviciul britanic de Sănătate Publică.

Studiul are două concluzii importante:

  1. Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate este mai mare, se observă și o creștere a proporției de cazuri înregistrate în rândul persoanelor vaccinate;
  2. Vaccinarea este foarte eficientă, dar nu protejează 100%.

Cu toate acestea, datele Serviciului britanic de Sănătate Publică relevă că, prin vaccinare se reduce riscul de infectare și de transmitere a virusului. De asemenea, se reduce considerabil riscul de spitalizare și riscul de deces

În urma analizei efectuate la nivelul Marii Britanii privind cazurile de spitalizare raportate în urma infectării cu tulpina Delta, în funcție de statusul vaccinal se renarcă următoarele rezultate:

  • doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă;
  • în rândul persoanelor sub 50 de ani doar 4% din spitalizări sunt înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă;
  • în rândul persoanelor de peste 50 de ani (cu risc mai mare de evoluție severă), 46% din cazuri sunt înregistrate la persoane vaccinate cu schemă completă.

Totuși, e bine de știut că în Marea Britanie, între 80% si 90% din persoanele cu vârsta de peste 50 de ani sunt deja vaccinate cu schemă completă. În cadrul acestei categorii de vârstă, numărul persoanelor vaccinate cu schemă completă este de 4 până la 9 ori mai mare decât numărul de persoane nevaccinate (gradul de acoperire vaccinală crește semnificativ spre vârstele mai înaintate).

Concluzia finală a studiului britanic arată că eficiența împotriva infecțiilor simptomatice la varianta de virus Alpha  este de 49% după doza 1, respectiv de 89% după doza 2 de vaccin. În cazul infectării cu varianta de virus Delta, eficiența vaccinurilor este de 35% după prima doză, respectiv de 79%, după a doua doză de vaccin.

Cât privește eficiența pentru evitarea formelor grave care ar necesita spitalizare în cazul persoanelor vaccinate, la varianta de virus Alpha  aceasta este de 78% după doza 1, respectiv 93%, după doza 2. În cazul infectării cu varianta Delta a virusului, șansele de a evita o formă gravă a bolii și de a scăpa de spitalizare sunt de 80% după doza 1, respectiv 96% după doza 2 de vaccin.

Este evident, astfel, că prin vaccinare cu schemă completă, chiar și în cazul infectării cu varianta Delta, se evită în foarte mare proporție formele grave și spitalizarea.

Ultimele stiri

Ambasadorul Italiei a vizitat fabrica Pirelli din Slatina

ES Alfredo Durante Mangoni, ambasadorul Italiei la București, s-a aflat astăzi, pentru scurt timp, la Slatina. El a vizitat...

Mai multe articole din aceeasi categorie