luni, ianuarie 24, 2022
-3.6 C
Craiova

Valeriu Gheorghiță: Vaccinare la țară, în stațiuni, între blocuri

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a anunțat ieri o serie de noutăți privind activitatea de vaccinare din perioada următoare.

În primul rând, platforma de programare va fi optimizată, începând de azi, 26 mai 2021, şi va permite programarea persoanelor în centrele de vaccinare cu vaccin de la Johnson & Johnson, fără rapel, deoarece acest ser se administrează într-o singură doză.

Pentru acest tip de vaccin în prezent sunt 31 de centre de vaccinare, totalizând circa 36 de fluxuri, în 21 de judeţe. Urmează să fie implicate progresiv și celelalte judeţe în deschiderea acestor tipuri de centre de vaccinare, având în vedere că o parte din populație îşi doreşte să se vaccineze cu acest tip de vaccin.

Creşterea mobilităţii

Până la acest moment, campania de vaccinare s-a bazat foarte mult pe centre de vaccinare fixe – sunt aproape 1.000 de astfel centre cu aproape 1.500 de fluxuri în care oamenii îşi fac programare sau se pot prezenta direct. Valeriu Ghoerghiță a precizat că, în prezent, este foarte importantă aducerea vaccinului cât mai aproape de beneficiari, astfel că s-a oerganizat acțiunea „Oraşul vaccinează satul”.

Concret,  echipe medicale din centre de vaccinare din mediul urban se vor deplasa în localități arondate fiecărui oraș și vor efectua cel puțin o dată, de două ori pe săptămână, pe anumite intervale orare, activități de vaccinare. Acestea se vor desfășura fie la gospodăria fiecărei persoane, fie în gospodăria unei persoane vor fi organizate anumite puncte de vaccinare în care vecinii vor veni și vor fi vaccinați. Se au în vedere și mini-maratoane de vaccinare în spații puse la dispoziție de autoritățile locale.

Vaccinare în muzee, gări, la munte și la mare și între blocuri

Valeriu Gheorghiță a precizat că, în scopul impulsionării activității de vaccinare,  se are în vedere organizarea unor puncte sau cabinete sau centre de vaccinare în locații atipice,  unde există o interacțiune crescută între persoane: muzee, gări, aeroporturi, stadioane, diverse localități turistice, pe litoral, la munte, precum și între blocuri.

Maraton de imunizare pentru adolescenți

În perioada 31 mai – 1 iunie va fi un maraton de vaccinare dedicat adolescenților între 16 și 18 ani, însoțiți de părinți sau tutorele legal, în toate centrele de vaccinare organizate la nivel național, în centrele fixe. De asemenea, adolescenții se vor putea imuniza și în alte evenimente de tip maraton de vaccinare care se organizează în complementaritatea centrelor deja funcționale. Totodată, la nivelul fiecărui județ vor fi unul sau mai multe centre, în funcție de resursa umană, care vor avea activitate timp de 24 de ore.

Vaccinările-maraton continuă în București

În perioada 28 mai-31 mai va fi organizată ediția a doua a maratonului de vaccinare de la București, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”. Vor fi, de asemenea, cabinete de vaccinare organizate în cele două locații – Sala Palatului și Biblioteca Națională. La Sala Palatului, de această dată, vor fi 35 de cabinete de vaccinare, la Biblioteca Națională – 15. Și, ca noutate, se pot prezenta, pe lângă persoanele care vin la doza de rapel, și persoane care vor fi vaccinate cu prima doză.

Suplimentar, vor fi create cabinete de vaccinare care vor avea alocat vaccin de la Johnson & Johnson. Vor fi aproximativ 1.000 de doze alocate, însă, dacă numărul de doritori va fi mai mare, cu siguranță vom putea suplimenta acest necesar de vaccinuri.

Dolj, în topul vaccinării la medicii de familie

Vaccinarea la medicii de familie se derulează în toate județe, inclusiv în municipiul București, și sunt peste 1.932 de medici de familie care au activitate de vaccinare. Sunt aproape 2.500 de medici de familie care, până la acest moment, au încheiat deja contracte cu casele de asigurări de sănătate și urmează să primească, progresiv, vaccinurile și materialele sanitare încât să debuteze activitatea de vaccinare. Dintre cei care deja vaccinează, 981 de cabinete de medicină de familie sunt în urban și 951 sunt în mediul rural. Până la acest moment s-au vaccinat, prin cabinetele de medicină de familie, 48.833 de persoane, din care 43,3% în urban, restul de 56,6% în mediul rural.

Topul județelor care au asigurat cel mai mare număr de persoane vaccinate prin cabinetele de medicină de familie, în funcție de urban și rural: în urban, la data de 23 mai, cele mai multe persoane vaccinate prin cabinetele de medicină de familie sunt în județul Timiș – 2.735, urmat de București – 1.554, Dâmbovița – 1.145 și Dolj – 1.063.

Topul județelor în funcție de numărul de persoane vaccinate prin cabinetele de medicină de familie în rural include: Timiș  – 2.018 persoane, Călărași – 1.907 persoane, Dolj – 1.849 de persoane, Dâmbovița – 1.714 persoane, Mureș – 1.478 de persoane.

Ultimele stiri

Bogdan Aurescu participă azi la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa astăzi, la Bruxelles, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre UE. Pe...

Mai multe articole din aceeasi categorie