Vârsta de pensionare, redusă cu doi ani pentru locuitorii zonelor poluate

Minerii din Gorj

În această săptămână a intrat în vigoare Legea nr. 201/2020  pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Conform actului normativ, vârsta de pensionare se reduce cu 2 ani pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic.

De asemenea, prin Legea 201/2020, pe lista localităților au fost  introduse și cele poluate ca urmare a extracției și preparării minereurilor de uraniu și a utilizării de cianuri.

Este vorba de persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile Baia Mare, Călărași Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele.

De asemenea, reducerea vârstei de pensionare se va aplica și pentru persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile următoare (precum și pentru cei care au locuit pe o rază de 8 km în jurul acestor localități):

  • Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Soimus, Teliuc, Uricani, Vetel, Vulcan din județul Hunedoara,
  • Abrud, Baia de Arieș, Lupșa, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba,
  • Slobozia din județul Ialomița,
  • lacobeni și Vatra Dornei din județul Suceava,
  • Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș,
  • Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea.

Această listă vine în completarea celei stabilite prin legea 163/2020, cu aplicare din luna august 2020, care includea, printre altele, și localitățile Brănești, Dragotești, Fărcășești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Rovinari, Urdari și Turceni din județul Gorj.

În Legea 201/2020 se precizează că reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani se va aplica fără scăderea cuantumului pensiei, care se aplică uzual pentru pensia anticipată parțial, categorie la care se încadrează cei care au locuit cel puțin 30 de ani în localitățile menționate anterior sau pe o rază de 8 km în jurul acestor localități.

Articole asemanatoare