luni, mai 27, 2024
22.9 C
Craiova

(VIDEO) Alina Gorghiu: „Am adus în țară 178 de fugari, de la începutul anului“

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunţat că au fost aduşi 178 de fugari în România, de la începutul acestui an. Și asta în decurs de două luni și jumătate. Următorul pe listă este Cătălin Cherecheș. Fostul primar al municipiului Baia Mare va fi extrădat de autoritățile din Germania. 

Într-o declarație de presă, Alina Gorghiu a remintit de cele două legi iniţiate de către minister: legea prin care neprezentarea la poliţie în termen de 7 zile de când a fost dată hotarârea de condamnare este asimilată evadării şi lege priveşte obligarea fugarului de a găsi resurse financiare pentru a se întoarce în statul în care a fost executat. „România anul trecut a fost obligată să plătească peste 20 milioane de lei pentru a aduce în ţară fugarii”, a punctat Gorghiu.

„În sprijinul inforrmaţiilor pe care vi le dau vin şi cele două legi importante ale Ministerului Justitiei, legea prin care neprezentarea la poliţie în termen de 7 zile de când s-a dat hotarârea de condamnare, aceasta neprezentare este asimilată evadării. Cea de-a doua lege priveşte obligarea fugarului de a găsi resurse financiare pentru a se întoarce în statul în care a fost executat. România anul trecut a fost obligată să plătească peste 20 milioane de lei pentru a aduce în ţară fugarii. De la începutul anului în decurs de două luni şi jumătate am adus în ţară 178 de fugari”, a precizat Alina Gorghiu, într-o declaraţie de presă susţinută, miercuri, la sediul MJ. „Pentru mine ca ministră a Justitiei este foarte importantă consolidarea acestei cooperării judiciare”, a adăugat aceasta.

Alina Gorghiu: „Am adus în țară 178 de fugari, de la începutul anului“. A venit și rândul lui Cătălin Cherecheș

Ministrul Justiției a semnat, recent, și o declatație cu Italia privind fugarii care ajung în Peninsulă. „În 2023 am adus din Italia 120 de fugari, iar până acum am adus din Italia 24. După semnarea declaraţiei cu Italia vom avea un grup de lucru care va elabora un ghid de bune practici pentru a îmbunătăţi, eficientiza la maxim aceasta colaborare. Mă bucur ca Ministrul italian a subliniat ca odată ce exista o sentinţă de condamnare este raţional ca Italia sa predea aceşti fugari”, a explicat Gorghiu.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a mai anunţat oficial, miercuri, că o instanţă din Munchen a decis predarea fugarului Cătălin Cherecheş şi a dat asigurări că acesta îşi va ispăşi cei cinci ani de pedeapsă într-un penitenciar din România.

„În această după-amiază, ni s-a comunicat oficial de către justiţia din Germania faptul că va fi predat un alt fugar cu nume sonor şi anume Cătălin Cherecheş. Instanţa din Munchen a decis predarea lui în România, ca urmare a demersurilor făcute de statul român. Mulţumesc tuturor autorităţilor din România implicate în această procedură şi tuturor autorităţilor şi instituţiilor din afara României, în mod special Germaniei, pentru că s-a dovedit încă o dată că nivelul de cooperare judiciară în materie penală cu Germania este unul de excepţie“, a spus Gorghiu.

Gorghiu, despre Cherecheș: „Odată adus în sistemul penitenciar, va rămâne în sistemul penitenciar românesc și își va ispăşi pedeapsa“

De la momentul condamnării definitive a lui Cătălin Cherecheş şi de la momentul la care acesta a decis să fugă din România se împlinesc aproape 4 luni.

„Din acel moment, dânsul împreună cu echipa sa au încercat tot felul de tertipuri pentru a se sustrage de la executarea acestei pedepse (…) Vă confirm faptul că, odată adus în sistemul penitenciar, va rămâne în sistemul penitenciar românesc şi, dacă nu mă înşel, are o pedeapsă de cinci ani. Va ispăşi pedeapsa pe care a primit-o din partea Justiţiei române în sistemul penitenciar din România. Este un lucru de care sunt absolut convinsă”, a conchis Alina Gorghiu.

Citește și: DNA, la bilanț. Marius Voineag: „Costurile corupției rămân inacceptabil de mari pentru societatea românească”

SourceNews.ro

Ultimele stiri

FOTO: Ce poveste! A renunțat la karate să devină campioană la triatlon!

La 14 ani, Tunde Crișan a câștigat primul Campionat de SuperSprint la care a participat, învingând și fete de...

Mai multe articole din aceeasi categorie