luni, mai 27, 2024
16.8 C
Craiova

(VIDEO) Bugetul Craiovei pe anul 2024 a trecut ca prin „gaura covrigului“

Bugetul Craiovei pe anul 2024 a fost aprobat în forma propusă de Executiv, cu toate că a generat discuții aprinse în ședința Consiliului Local, așa cum am și anticipat, de altfel. Indiferent de criticile aduse, bugetul a trecut cu votul majorității PSD+PER, în ciuda opoziției făcute de USR și de către unii consilieri PNL.

Edilul Olguța Vasilescu a anunțat un buget de 352 de milioane de euro, din care secţiunea de funcţionare în sumă de 139 de milioane de euro, iar secţiunea de dezvoltare în sumă de 105 milioane euro. Criticile opoziției au vizat proiectele promise în campania electorală şi neîndeplinite după patru ani de mandat, cu referire la parcările supraetajate, pasajul Gârlești sau Spitalul de Pediatrie. 

Primul care a pornit războiul cu executivul a fost liderul grupului USR, Cezar Drăgoescu. „M-am uitat pe bugetul pentru anul 2024 pe care dumneavoastră îl propuneţi şi constat, încă o dată, din păcate, că este un buget al sărăciei, un buget care nu are legătură cu cetăţenii. În continuare ne comportăm ca o agenţie imobiliară şi am alocat pentru achiziţii de imobile 6 milioane de lei, deşi în ultimii doi ani am tot cumpărat terenuri pe care nu s-a făcut nimic, în loc să se facă locuri de joacă sau parcări.

Pe partea de investiţii, se vede clar că este an electoral. Suma alocată anul acesta pentru investiţii nu are absolut nicio legătură cu realitatea ultimilor trei ani. În 2021 s-au făcut investiţii de 30 de milioane de lei în Craiova, în 2022 de 45 de milioane, iar anul trecut de 55 de milioane de lei. De fiecare dată aţi realizat sub 50% din ceea ce aţi promis. Acestea sunt date matematice ce nu pot fi contrazise“, a spus Cezar Drăgoescu. 

Bugetul Craiovei pe anul 2024. Cezar Drăgoescu: „Covrigul este mâncat de executivul PSD, iar craiovenilor le rămâne doar gaura covrigului“

Președintele USR Dolj a continuat în stilu-i caracteristic și a făcut o comparație între bugetul din 2024 și un covrig, pe care l-a și arătat executivului. „Ca să sintetizez, să înţeleagă toată lumea, acesta este bugetul Craiovei (un covrig – n.r.), de la fabrica de covrigi PSD. Covrigul este mâncat de executivul PSD, iar craiovenilor le rămâne doar gaura covrigului. Evident că grupul USR va vota împotriva acestui buget!“, a afirmat Cezar Drăgoescu. 

L-a „dublat“ colega sa de partid, Iulia Dudu. „Bugetul acesta ar trebui să reflecte închiderea unor investiţii pe care doamna primar le-a declarat prioritare la începutul mandatului şi cu care a câştigat alegerile în 2020. Ca să dau câteva exemple, doamna Vasilescu a declarat ca prioritate amenajarea a cinci parcări supraetajate. Nu cred că cineva şi-a parcat maşina într-o astfel de parcare fiindcă nu există. SF-uri peste SF-uri, bani băgaţi în hârtii, dar parcări tot nu avem. Spitalul pentru copii a fost o altă promisiune. Nu avem nimic.

Despre Pasajul Gârleşti este o întreagă poezie. A început cu un SF de 50 de milioane, anul trecut s-a făcut o reactualizare la 129 de milioane de lei, acum avem încă o reactualizare a SF-ul, la 135 de milioane de lei. Noi am votat toţi banii de care a fost nevoie, dar nu s-a făcut nimic. De ce ne-aţi tot dat să votăm aceste acte? Consider, la fel ca şi colegii mei, că acest buget nu reprezintă interesele craiovenilor“, a spus Iulia Dudu, consilieri USR.

Bugetul Craiovei pe anul 2024. Marian Vasile și visele Olguței Vasilescu 

Nici consilierul local Marian Vasile (foto) nu s-a lăsat mai prejos. Recent exclus din PNL, acesta a pus tunurile pe Olguța Vasilescu. A acuzat că se cheltuie prea mulţi bani pe salarii și că investiţiile lipsesc. „Bugetul este unul dezechilibrat, deloc în interesul cetăţenilor. Am obosit să tot spun acest lucru încă din 2012 şi chiar nu mă aşteptam ca în ultimul an de mandat să faceţi un buget-minune.

Acest buget are două componente – de investiţii şi de funcţionare. La investiţii nimic concret, ne scărpinăm după ureche, facem parcări supraterane şi pasaje de câţiva ani. Dar nu intru în amănunte. Vă garantez că dacă aş intra, de mâine serialul «Las Fierbinţi» s-ar filma la Craiova. Un lucru este însă cert: ce visează doamna primar noaptea, se face a doua zi. Dacă visează frumos, cumpărăm balerine de milioane de euro, dacă visează concedii facem sere exotice. Poate mai visaţi şi urât şi faceţi şi Dracula Park.

De secţiunea de funcţionare nu vorbeşte nimeni. Trebuie să ştie toţi craiovenii că sunt băgate salarii mari pentru boierimea PSD din toate regiile şi pentru toate rudele şefilor PSD, angajate în toate regiile fără niciun fel de competenţă. Vă daţi seama că nu putem vota acest buget. Partea bună este că este ultimul buget al doamnei primar“, a spus Marian Vasile. Replica edilului nu s-a lăsat așteptată. „Domnule Vasile, o daţi iarăşi cu boierimea PSD. Să ştiţi că sunt salarii foarte mici în administraţia locală şi în regii“, a răspus Olguţa Vasilescu.

Explicațiile Olguței Vasilescu

De altfel, edilul Craiovei a ascultat fiecare amendament la buget și critică adusă și a răspuns la fiecare în parte. Și de fiecare dată a găsit circumstanțe atenuante. A spus însă că tot ce a promis se va realiza. 

Cum s-au învârtit banii în bugetul Craiovei, în 2023

Faptul că acordăm o foarte mare atenţie investiţiilor cred că este relavant. Mai ales dacă ne uităm la procentul de anul acesta – 110% mai mare decât cel de anul trecut. De ce anul acesta şi nu anul trecut? În primul rând pentru că anul acesta se termină licitaţiile. În al doilea rând, pentru că sunt câteva investiţii pe care le-am realizat anul trecut, dar în lunile noiembrie şi decembrie nu am mai avut voie să facturăm, să plătim, de aceea unele investiţii se regăsesc şi în bugetul de anul acesta“, a explicat primarul Craiovei. 

Bugetul Craiovei pe anul 2024. Parteneriat public-privat pentru parcările supraetajate

Referitor la achiziţia de terenuri, să ştiţi că pe toate terenurile pe care le-am achiziţionat există ori investiţii publice ori au fost salvate de construcţia de blocuri. Ne mai întrebaţi de ce nu s-au realizat până acum investiţiile. E foarte simplu: nu s-au terminat licitaţiile. Ne mai spuneţi că suntem oraşul care colectăm puţin faţă de alte oraşe, iar aici sunt de acord cu dumneavoastră.

Din această cauză, au fost făcute vreo trei schimbări de directori la taxe şi impozite, tocmai pentru a încerca să întărim echipa şi să îi facem că conştientizeze că, până la urmă, cei mai mulţi bani pe care îi avem la dispoziţie sunt de la bugetul local. Avem, anul acesta, 686 de milioane de lei care vin din taxe şi impozite. De asemenea, de la bugetul de stat sunt 224 de milioane de lei, chiar mai puţin decât anul trecut, dar nu cunosc motivele. De la UE avem 312 milioane de lei, din care 217 milioane din PNRR“, a mai spus Olguța Vasilescu.

Edilul s-a apărat și în cazul parcărilor supraetajate, care nu au scos încă capul din hârtii. „Despre parcările supraetajate, acestea nu s-au realizat pentru că trebuie să facem mai întâi partea de documentaţie. Apoi vom finaliza printr-o construcţie propriu-zisă. Însă vom lua în calcul şi o variantă pe care o folosesc şi alte oraşe precum Timişoara sau Braşovul. Este vorba despre un parteneriat public-privat. Astfel, aceste construcţii să se facă de firme private, iar primăria să dea concesiunea pe terenuri. La ei se derulează mai repede lucrurile, la noi sunt mari întârzieri cu licitaţiile“, a mai susţinut Olguța Vasilescu. 

Citește și: (VIDEO) Olguța a prezentat bugetul Craiovei pe 2024. Taie din fondurile pentru IntenCity!

Ultimele stiri

FOTO: Ce poveste! A renunțat la karate să devină campioană la triatlon!

La 14 ani, Tunde Crișan a câștigat primul Campionat de SuperSprint la care a participat, învingând și fete de...

Mai multe articole din aceeasi categorie