(VIDEO) Nemo a câștigat pentru Elveția concursul Eurovision 2024

0
79

Nemo a câştigat, duminică, concursul Eurovision pentru Elveţia cu „The Code”, un cântec foarte personal despre a fi non-binar, fiind un premiu care încheie o competiţie marcată de controverse, în special cu privire la participarea Israelului, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Câştigătorul Eurovision a primit trofeul oficial din sticlă al concursului de la Malmo (Suedia), care are forma unui microfon clasic, cu detalii pictate. La final, de bucurie, Nemo a pus trofeul pe scenă, însă l-a așezat prea tare și acesta s-a spart (a rămas fără stativ). Artistul s-a rănit la degetul mare, dar nu a schițat niciun gest. Organizatorii i-au înmânat un al alt trofeu.

„Sper că această competiţie va putea continua să încurajeze pacea şi demnitatea pentru fiecare”, a declarat artistul, în vârstă de 24 de ani, care a obţinut 591 de puncte, oferind micuţei ţări alpine a treia coroană.

Nemo a câștigat pentru Elveția concursul Eurovision 2024. Precedentul trofeu pentru Elveția fusese adus de Celine Dion, în 1988

Elveția a câştigat concursul Eurovision 2024
Foto: (c) Leonhard Foeger/REUTERS

Nemo a obţinut 365 de puncte, dar a cucerit şi publicul care i-a adus 226 de puncte, permiţându-i cu 591 de puncte să-l depăşească pe favoritul croat Baby Lasagna, care a întrunit 547 de puncte. Ucraina s-a clasat pe locul trei (453 de puncte), iar Franţa pe locul patru (445 de puncte).

„‘The Code’ spune povestea călătoriei pe care am început-o realizând că nu sunt nici bărbat, nici femeie”, a afirmat anterior Nemo, ceea ce îi acordă micuţei ţări alpine, campioană a neutralităţii politice, a treia coroană într-o competiţie care îşi propune să fie apolitică. Aceasta este prima victorie a Elveţiei de la „Ne partez pas sans moi” interpretat de Celine Dion în 1988.

Artista israeliană Eden Golan, a cărei prezenţă la Malmo a generat controverse aprinse în timp ce ţara ei este în război împotriva Hamas în Gaza, s-a clasat pe locul cinci, obţinând 323 de puncte cu cântecul „Hurricane”. Tânăra artistă şi-a asigurat, joi, locul în finală cu piesa „Hurricane”, a cărei versiune iniţială a trebuit modificată deoarece făcea aluzie la atacul grupării islamiste Hamas care a însângerat Israelul la 7 octombrie. Elveția va organiza ediția din 2025 a Eurovision.

Citește: Surpriză de proporții pentru o româncă stabilită în Germania. „În mai puțin de două ore am intrat din nou în posesia actelor și a banilor”