(VIDEO) Explozii succesive urmate de un incendiu devastator la o stație GPL din Crevedia. Un mort și 57 de răniți, unii în stare gravă

0
150

Explozii succesive urmate de un incendiu devastator la o stație GPL din Crevedia. Tragicul eveniment a avut loc sîmbătă seară și s-a soldat cu un mort și 57 de răniți. Staţia GPL se află pe DN 1A și este deținută de o firmă a cărei acționar majoritar este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea. 39 de pompieri se numără printre victimele rănite. 10 persoane sunt în stare gravă. Trei mii de locuitori au fost evacuați pe o rază de 800 de metri. De asemenea, a fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul răniților în străinătate.

Ora 08:40. MApN a precizat că o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, în jurul orei 5.15 pentru a efectua o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Bruxelles-Otopeni, pentru transportarea a doi pacienți care au suferit arsuri în urma incendiului.

Cea de-a doua aeronavă C-27J Spartan a decolat la ora 8.00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienți care au suferit arsuri. Echipele medicale pentru monitorizarea pacienților pe timpul transportului sunt formate din specialiști ai UPU-SMURD București și ai Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din capitală.

Explozii succesive la o stație GPL din Crevedia. Ancheta a fost preluată de Parchetul General

Ora 08:56. Ancheta a fost preluată de Parchetul General: „În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa”

Ora 07:57. Primii doi pacienţi răniţi în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia au fost transferaţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o unitate medicală din Bruxelles, fiind vorba despre doi pompieri. Alte două persoane urmează să fie duse cu o aeronavă a Ministerului Apărării la Milano, în Italia. Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafaţa corpului.

Ora: 07:49. Centrul Infotrafic informează că circulaţia este în continuare oprită pe ambele sensuri pe DN 1A Bucureşti-Ploieşti, în localitatea Crevedia. Forţele de intervenţie au izolat zona şi acţionează pentru lichidarea totală a incendiului. Traficul rutier este deviat pe DC 77A – DJ 701B – DN 7 Tărtăşeşti, pe sensul către Ploieşti, iar pe celălalt sens, circulaţia este deviată pe DJ 101B Periş – Tâncăbeşti – DN1.

Cum s-ar fi produs explozia de la Crevedia: în curtea firmei erau 6 cisterne cu GPL, angajații ar fi încercat să mute GPL dintr-o cisternă-n alta

În parcarea stației din Crevedia s-ar fi aflat, la momentul primei deflagrații, 6 cisterne de GPL, fiecare cu circa 10.000 de litri de gaz-petrol lichefiat. Incidentul s-ar fi petrecut în momentul când angajații încercau să transfere GPL dintr-o cisternă în alta, potrivit unor surse de la fața locului citate de Digi24.ro. După prima explozie, pompierii care au venit la fața locului să stingă incendiul nu ar fi știut dacă mai sunt sau nu cisterne pline cu GPL în curtea unității. Trei dintre pompieri sunt în stare gravă la spital.
Explozii succesive urmate de un incendiu devastator la o stație GPL din Crevedia. Un mort și 57 de răniți, unii în stare gravă
Explozii succesive urmate de un incendiu devastator la o stație GPL din Crevedia. Un mort și 57 de răniți, unii în stare gravă

Întrebat aseară despre fiul primarului din Caracal, care deține stația GPL, premierul Marcel Ciolacu a răspuns iritat: „Da, patronul stației este fiul unui primar. Dacă dumneavoastră credeţi că eu, preşedintele partidului, ştiu cu ce se ocupă copiii primarilor sau copiii membrilor sau ce membri au GPL, vă înşelaţi. Vorbim să salvăm vieţi şi mă întrebaţi de…”.

Explozii succesive la o stație GPL din Crevedia. Situația transmisă de Ministerul Sănătății 
Iată ultima situație transmisă, aseară, de către Ministerul Sănătății. În spitalele din București sunt internate în acest moment 46 de victime ale exploziilor care au avut loc la staţia GPL din localitatea Crevedia:
  • 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni,
  • 4 la Spitalul de Arși,
  • 28 la Floreasca, 1 la Elias. 8 pacienți sunt intubați la ATI.