sâmbătă, aprilie 17, 2021
2.2 C
Craiova

VIDEO. Fenomen rar: un milion de cinteze în Parcul Național Cozia

Aproape un milion de cinteze de iarnă au fost observate, în perioada 20 ianuarie – 10 martie, în zona Parcului Național Cozia, județul Vâlcea. Aglomerarea a fost semnalată de administratorii parcului în zona Călimănești – Căciulata – Păpușa – Lotrișor.

Grupul neobișnuit de mare de cinteze de iarnă a fost observat cu ajutorul mai multor camere de luat vederi montate pe o suprafață de aproape 2.500 de hectare, anunță Societatea Ornitologică Română (SOR).

„În sezonul rece,  cinteza de iarnă este un oaspete frecvent în Parcul Național Cozia, dar nu în număr așa de mare. Considerăm că în perioada menționată numărul exemplarelor s-a ridicat la aproape un milion, datorită condițiilor climatice din zonă și unei puternice fructificații în pădurile de fag”, a precizat Cornel Alexandru Buduleci, inginer silvic în cadrul Parcului Național Cozia administrat de Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA.

El mai spune că, pe parcursul celor aproape două luni, cât au stat în zonă, păsările au avut același comportament zilnic. Dimineața se deplasau spre locurile de hrănire, mai ales în pădurile de fag din dreapta Defileului Oltului în zona Cozia-Lotrișor-Narățu, pentru ca după-amiaza să zboare spre locurile de înnoptare, peste râul Olt, în zona Păușa-Sitaru, acoperită de păduri de molid și pin.

„S-a observat că, în anii în care jirul, fructul fagului, este din belșug pe o anumită suprafață, atunci este posibil să apară și aglomerări de cinteze de iarnă în acele zone. Conform literaturii de specialitate, în lume, sunt doar 50 de specii de păsări care se strâng în aglomerări care depășesc un milion de exemplare. Altă specie din Europa care se strânge în stoluri foarte mari este graurul (Sturnus vulgaris)”, spune Ciprian Fântănă, directorul de Conservare al SOR.

Cinteza de iarnă, în declin moderat

Cinteza de iarnă cuibărește în zona de taiga din Europa și Asia, iar în România apare doar iarna, în perioada octombrie – martie. De obicei, nu poate fi observată în concentrații atât de mari, cu toate că este o specie care este prezentă cu regularitate în România în fiecare an. Cintezele de iarnă consumă predominant semințe și jir, coborând frecvent pe sol, în timp ce vara se hrănesc și cu insecte, petrecând mai mult timp în frunzișul copacilor.

Populația globală de cinteze de iarnă, care din informațiile oficiale pare să fie într-un declin moderat, este estimată la 100-200 de milioane de perechi, în timp ce populația europeană este limitată la doar 15-25 de milioane de perechi.

În trecut, apariția grupurilor foarte numeroase de cinteze de iarnă era văzută adesea ca o veste rea, un semn de război, foamete sau ca pe ceva dăunător (Holmgren, 1866; Granvik, 1916a; Haikos, 1950). Astăzi, apariția lor în număr atât de mare este o atracție pentru iubitorii de păsări și de natură. În ultimii ani au fost semnalate aglomerări de cinteze de iarnă în țări precum Suedia, Danemarca, Slovenia, Slovacia, Spania, Austria și Franța.

 

Ultimele stiri

Ajutor de stat pentru viticultori: 500 de euro pe hectar

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu (PSD Olt), a anunțat că a fost aprobată în plen...

Mai multe articole din aceeasi categorie