sâmbătă, iunie 22, 2024
26.2 C
Craiova

VIDEO/GORJ: Festivalul „Urcatul oilor la munte”, la Novaci. Zeci de formații aduc pe scenă folclorul autentic. Transmisiuni în direct pentru novăcenii plecați departe

A 57-a ediție a Festivalului Folcloric Păstoresc „Urcatul Oilor la Munte” are loc în acest weekend la Novaci, în județul Gorj.

Urcă pe scenă formații artistice și soliști care reprezintă comunități păstorești renumite de la sudul și nordul Carpaților Meridionali, formații din localități ale țării unde păstoritul a scris istoria unor întregi zone geografice sau localități unde au ajuns turmele novăcenilor de-a lungul ultimei sute de ani, în amplul proces al transhumanței, obicei care face parte din Patrimoniul UNESCO.

„Festivalul de la Novaci este o sărbătoare de suflet pentru fiecare novăcean, o sărbătoare a revederii prietenilor din alte comunități, o redare metaforică a obiceiului „Urcatul oilor la munte”, o întâlnire cu dansul popular și muzica tradițională a românilor din zone folclorice precum Maramureș, Moldova de Nord, Ținutul Pădurenilor, Țara Făgărasului, Banat, Oltenia, Muntenia și Câmpia Română, o întâlnire cu portul și obiceiurile altor nationalități, precum sârbii de la Stanciova – Recaș, județul Timiș, bulgarii de la Vinga, județul Arad sau macedonenii, membri ai Asociației Macedonenilor din România”, au anunțat organizatorii.

Fără formații „la modă”

Evenimentul nu este unul comercial, mai atrag atenția organizatorii, de aceea nu veți găsi soliști si formații „la modă”, pentru că spectacolele sunt menite să vorbească despre simplitatea românului la vorbă, la port și la joc, despre folclorul autentic și zestrea etnografică a românilor, prietenia și colaborarea între comunitățile păstorești.

În seara de sâmbătă, 18 mai 2024, au urcat pe scena din pădurea Dumbrava Hirișești copii talentați din Novaci și din zonă, membri ai unor formații care activează la Novaci, fiind urmați de Orchestra Mihail Tițoiu și invitații săi, orchestră renumită în zona folclorică păstorească, cu soliști care reprezintă prin cântec zonele de transhumanță.

Festivalul „Urcatul oilor la munte“ de la Novaci. Artiști populari din toate colțurile Olteniei

Duminică, spectacolele au început la ora 10,00, în fața Primăriei Orașului Novaci, unde a fost prezentat simbolic, prin dans și muzică, obiceiul „urcatul oilor la munte”. Spectacolul continuă și pe scena din Pădurea Hirișești.

Evoluția artistică a gazdelor este combinată cu prestația formațiilor din Jina- Sibiu, Baia Mare – Maramureș, Scobinți – Iași, Beclean – Brașov, Recaș – Timiș, Vinga – Arad, Sugag – Alba, Deva – Hunedoara, Sâmburești – Olt, Craiova – Dolj, Băilești – Dolj, Băbăița – Teleorman, Petrila – Hunedoara, Băbeni – Vâlcea, Corbi – Argeș, Ponoare – Mehedinți, Vaideeni – Vâlcea, Polovragi – Gorj, Baia de Fier – Gorj și renumitul Ansamblu Profesionist ”Doina Gorjului”, cu solistele Andra Matei, Ileana Lăceanu și Alexandra Bleaje.

„Festivalul Folcloric Păstoresc ”Urcatul oilor la munte”, reprezintă respectul actualelor generații pentru istoria acestor meleaguri. Omagiem trecutul, păstrăm prezentul și încercăm să oferim tinerilor novăceni ”rădăcinile” care să-i aducă acasă la anumite ocazii, indiferent de locul unde sunt pe această planetă”, mai precizează organizatorii. Pentru novăcenii care nu au reușit să ajungă acaasă, festivitățile de la Novaci sunt transmise în direct pe Facebook, pe conturile: Primăria Orașului Novaci, Casa de Cultură Novaci – pagina oficială, Absolvenți Școala Gimnazială Pociovaliștea și Elena Basaraba.

Ultimele stiri

David Popovici, rege la Europenele de la Belgrad! Românul și-a păstrat titlul continental și la 200 m

David Popovici face senzație la Campionatul European de Natație de la Belgrad! Românul a obținut în această seară încă...

Mai multe articole din aceeasi categorie