(VIDEO) Mobilizare spectaculoasă a UMB pe A7 Buzău – Focșani. API: „Să dăm Cezarului ce este al Cezarului!”

0
326

Grupul UMB înregistrează o mobilizare spectaculoasă pe cele patru loturi ale Autostrăzii  Buzău – Focșani (A7), constată Asociația Pro Infrastructură (API), cel mai cunoscut ONG din România care monitorizează marile proiecte de infrastructură rutieră din țară. Cu toate acestea, API menține estimarea că la finalul anului 2024 nu se va putea circula pe toți cei 80 de kilometri ai acestui tronson din Autostrada Moldovei, informează economica.net. Asociația a postat și o filmare completă, de peste o oră, cu stadiul lucrărilor de pe A7 Buzău – Focșani.

„Să dăm Cezarului ce este al Cezarului: fără să avem cifrele exacte, în primele 6 luni ale lui 2024 cei de la UMB probabil că au stabilit un record național, așternând un volum uriaș de umpluturi și asfalt pe un singur proiect într-un asemenea interval de timp”, scrie Asociația pe pagina proprie de Facebook. Tot aici, API le mulțumește muncitorilor care „își lasă ani din viață” în teren, inhalând cantități impresionante de praf și noxe”.

„În ciuda acestui efort colosal, ne menținem poziția că nu vom circula pe TOȚI cei 80 de kilometri dintre Buzău și Focșani în 2024. Pur și simplu sunt prea multe structuri care trebuie finalizate, cât și terasamente (umpluturi), asfalt și, desigur, parapetele de protecție, marcajele și elementele critice din afara părții carosabile”, continuă Asociația Pro Infrastructură.

Mobilizare spectaculoasă a UMB pe A7 Buzău – Focșani. Estimările API

Potrivit Asociației, „primul lot, ciotul de la Buzău, are termen contractual august 2024 și, după cum este evident, nu va fi respectat”. Tot în august este scadent și lotul 4, celălalt capăt, celebra „cocoașă” de la Focșani. Septembrie este un obiectiv fezabil pentru a circula pe cocoașă, însă doar între nodurile Focșani Nord (DN2) și Mândrești (DN23), iar pe legătura DN2-DN2D sperăm în octombrie, estimează API. ONG-ul adaugă că, din fericire, sunt șanse foarte mari să se inaugureze și alt(e) segment(e) în 2024 între Focșani și Buzău, devansat, secțiunile centrale (2 și 3) având termen contractual aprilie 2025.

„În opinia noastră, o variantă ar fi Buzău – Râmnicu Sărat (vreo 30 de kilometri, fără nod intermediar), dacă UMB se concentrează puternic pe imensul pod peste Râmnic unde abia s-a început instalarea grinzilor metalice. Avem asfalt mult, pasaje pe și peste A7 relativ puține de făcut – totuși câteva sunt mai dificile”, explcă Asociația Pro Infrastructură.

Sau se poate decide concentrarea efectivelor UMB pe Mândrești – Râmnicu Sărat (aproximativ 36 km). Aici avantajul este că sunt 3 noduri (Slobozia-Ciorăști, Bogza/Căiata și Râmnic) și, chiar dacă sunt destule structuri de făcut, nodurile dese scad riscul de „totul sau nimic”, adaugă cei de la API. Ei le solicită celor care conduc destinele UMB să își regrupeze forțele pe A7 Focșani-Buzău în așa fel încât să maximizeze numărul de kilometri inaugurați. „Altfel, riscăm să alergăm după 80 de kilometri și să prindem mult mai puțini”, conchide Asociația.

A7 Buzău – Focșani. Câți kilometri de drum vor fi dați în folosință în 2024?

Postarea din această săptămână a celei mai mari organizații non-guvernamentale din domeniul infrastructurii rutiere cu privire la A7 Buzău – Focșani diferă de opiniile exprimate anterior, în care era criticată activitatea UMB.

Autostrada Ploiești – Buzău are următorii constructori: asocierea Pizzarotti – Retter (lot 1 Dumbrava – Mizil), asocierea Coni – Trace (lot 2 Mizil – Pietroasele), asocierea Nurol – Makyol ( lot 3 Pietroasele – Buzău). Pe cele 10 loturi ale A7, de la Buzău la Pașcani, lucrează grupul UMB, controlat de Dorinel Umbrărescu.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a estimat într-o vizită anterioară pe A7 că anul acesta urmează să fie dați în trafic 148 de kilometri din Autostrada Moldovei (A7). La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că este vorba despre patru loturi cu termen de finalizare în 2024, dar și de două loturi și jumătate, construite de UMB și care urmează să fie terminate în avans față de termenul contractual.

Rămâne de văzut câți kilometri vor fi inaugurați până la finalul acestui an din Autostrada Moldovei A7, finanțată prin PNRR.

Citește și:

(VIDEO) Cum se lucrează pe tronsonul 4 al DEx12 Craiova – Pitești. UMB trage tare să se încadreze în termen

Chinezii se iau la luptă cu Dorinel Umbrărescu! „Regele asfaltului“ pierde bătălia de pe A0?