VIDEO: Principele Nicolae, nepotul regelului Mihai I, întâlniri cu elevii din Slatina. „Nu trebuie să uitați de unde ați plecat”

0
85

Principele Nicolae al României, nepotul regelui Mihai I, s-a aflat joi, 1 februarie 2024, la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, unde a avut o întâlnire cu elevii și profesorii, în amfiteatrul școlii.

Proiectul educațional „ISTORIA REGALITĂȚII ÎN ȘCOLI”, organizat în parteneriat de Rotary Club Slatina, Asociația Principele Nicolae și Inspectoratul Școlar Județean Olt, le-a dat ocazia elevilor să-i pună membrului familiei regale întrebări și să afle detalii inedite din istoria recentă.

Vor avea de asemenea ocazia să afle lucruri pe care, poate, nu le știu și vizionând filmul documentar „Maria, Inima României”, pe care școala lor l-a primit drept donație în cadrul aceluiași proiect, asemeni tuturor școlilor din județul Olt. DVD-ul este oferit cu titlu gratuit, cu scopul vizualizării acestuia în cadrul orelor de dirigenție/istorie, fără titlu de obligativitate.

Principele Nicolae al României: „Am o singură regulă pentru această întâlnire: să avem un dialog”

Principele Nicolae al României, la Slatina
Principele Nicolae al României, la Slatina

Principele Nicolae le-a spus încă de la începutul intervenției sale, după ce mai mulți elevi au avut scurte prezentări pe diverse teme istorice legate de familia regală, că vrea ca întâlnirea să fie interactivă. „Am o singură regulă pentru această întâlnire. (…) Regula este să avem un dialog. Aș dori să fie interactiv și să puneți întrebări”, a precizat principele Nicolae, iar întrebările au început să vină la scurt timp.

Elevii au vrut să știe cum s-a simțit la prima sa vizită în România, în 1992, efectuată alături de bunicul său, regele Mihai I; care este cea mai prețioasă amintire legată de bunicul său; ce trăsături crede că a moștenit de la regele Mihai I; cât de comod este să fii membru al familiei regale; care ar trebui să fie astăzi rolul casei regale etc.

La final și elevii au primit întrebări, principele Nicolae provocându-i să spună dacă vor să plece din România pentru a-și continua studiile sau din alte motive, iar dacă vor să rămână în România, de ce vor să facă acest lucru, la final sfătuindu-i să călătorească, să experimenteze, să se specializeze, dar să se întoarcă în România. „Aici e casa voastră. Nu în Franța, nu în Germania, nu în Anglia. Nu trebuie să uitați niciodată de unde ați plecat!”, a încheiat principele Nicolae.

Citește și: Consiliul Județean Olt premiază, în luna februarie, elevii și sportivii cu rezultate deosebite. Premii în bani primesc și profesorii