miercuri, iunie 29, 2022
34.5 C
Craiova

Virgil Popescu, în „război” cu Fondul Proprietatea. Sau cu șeful Hidroelectrica, pus de ALDE?

Virgil Popescu, ministrul Economiei este nemulțumit de modul în care acționează anumiți acționari ai Hidroelectrica, în special Fondul Proprietatea. Într-o postare recentă pe Facebook, ministrul a cerut de la conducerea Hidroelectrica să transmită volumul de investiții realizat în ultimii ani, când au fost prețuri mari la energia electrică. Motivul supărării sale poate fi însă altul și anume că actualul director al producătorului de energie hidro este Bogdan Badea, pus în funcție de guvernul PSD – ALDE. Fapt ce ar putea să nu mai convină guvernului liberal.

„Aș adresa o întrebare directorului Hidroelectrica, reprezentanților Fondului Proprietatea și reprezentanților statului român în CS al Hidroelectrica: unde este acel volum de investiții? Să înțeleg că este bine că nu au făcut investiții ca să facă profit mare și să plătească dividende? Complet greșit, acest tip de politică este falimentar pe termen lung, iar interesul statului român și al românilor este să avem o companie puternică pe termen lung!”

Ministrul acuză o politică greșită din punct de vedere comercial

De asemenea, Virgil Popescu s-a arătat contrariat de faptul că Hidroelectrica a vândut ieftin energie la furnizori, pe care aceștia o revând mult mai scump consumatorilor casnici. Aceasta, în loc ca Hidroelectrica să o vândă direct, mai ieftin decât o vând furnizorii, dar mai scump decât energia pe care o vinde în acest moment la furnizori.

„Domnilor de la Fondul Proprietatea unde vedeți băieții deștepti în cele două scenarii prezentate mai sus? Eu văd aici o politică comercială greșită care trebuie să se schimbe în acest an, în contextul liberalizării prețului la energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021. Nu vreau să mă gândesc că vreți să țineți compania captivă unor clienți mari și, astfel, împiedicați pătrunderea acesteia pe piața clienților casnici.”

Virgil Popescu a avertizat că, în spiritul legii guvernanței corporative, există posibilitatea votului cumulativ care permite schimbarea întregii conduceri a unei companii la cererea unui acționar. „Atât timp cât voi fi ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri voi exercita calitatea de acționar în beneficiul românilor și nu voi permite niciunui acționar să îmi cenzureze cuvintele!”

Fondul Proprietatea: Statul nu are dreptul să intervină

Reacția Fondului Proprietatea nu a întârziat, iar reprezentanții instituției consideră că este o încălcare gravă a OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă în companiile de stat, deoarece aceasta interzice implicarea directă a statului ca acționar în conducerea companiei.

Virgil Popescu atrage atenția că nu acceptă să primească lecții de bună-purtare și de guvernanță corporativă, iar pe de altă parte, s-a declarat de acord cu listarea Hidroelectrica la bursă. „Susțin listarea pe bursă a Hidroelectrica,  cu un procent de 10% sau 15%! Este unul din obiectivele asumate ca ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Bogdan Badea e de neclintit

Legea privind guvernanța corporativă îl face însă de neatins pe directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea. Acesta a fost pus în funcție de ministrul Energiei de la acea dată – 2017 – Toma Petcu și a beneficiat de susținerea lui Daniel Chițoiu, ambii de la ALDE. După mai multe mandate provizorii, badea a devenit manager cu acte în regulă în iunie 2019. Mandatul său este de 4 ani, deci până în 2023. Concedierea lui ar oblige statul la despăgubiri uriașe. Într-o situație relativ asemănătoare, cu manager instalat de ALDE, se află un alt colos – Romgaz.

Cum stau, de fapt, lucrurile cu energia vândută de Hidroelectrica?

În realitate, Hidroelectrica nu poate furniza energie consumatorului final. Legislația europeană stabilește că în toate statele-membre, producătorii, distribuitorii și furnizorii de energie trebuie să fie entități juridice diferite. Desigur, Hidroelectrica poate fi acționarul unic al unei firme de furnizare, dar demersuri în acest sens încă nu au fost întreprinse și nici nu au fost anunțate. Prin urmare, producătorul nu poate furniza energie electrică și atunci o vinde trade-rilor (intermediari care au putere financiară să cumpere energie din piață și apoi să o revândă). Acești traderi au propriile calcule. Nu cu mult timp în urmă, unii dintre traderi erau supranumiți „băieții deștepți din energie”. Ceea ce trebuie știut este că traderii plătesc în avans și livrează, la rândul lor, energia cumpărată în funcție de profilul clientului. Adică metroul din București, de exemplu, funcționează între 5 dimineața și ora 23.00 seara. O fabrică are nevoie de energie de dimineață până a doua zi dimineață, iar o altă fabrică poate avea nevoie doar dimineața, etc. Practic, traderii îndeplinesc și un rol de dispecer al energiei tranzacționate. „Piaţa liberă este singura care poate să dea un preţ corect la consumator şi preţul acela care nouă ne este necesar să facem investiţiile. Să nu credeţi că putem avea şi preţ foarte mic la energie şi putem face şi investiţii”, spune și Bogdan Badea, CEO al Hidroelectrica. Dincolo de declarații, reglementările europene sunt implementate în legislația românească astfel încât companiile producătoare de energie pot fi coordonate de minister doar la capitolele de organizare internă, bugete și producție, nu și vânzare de energie. De asemenea, reglementările sunt date pentru a susține libertatea pieței de energie, orice imixtiune a statului fiind, practic, interzisă.

Ultimele stiri

Florin Cîțu a demisionat de la conducerea Senatului

Florin Cîțu a demisionat în urmă cu scurt timp de la conducerea Senatului, au declarat pentru euroolteniainfo.com surse din...

Mai multe articole din aceeasi categorie