joi, iunie 13, 2024
19.2 C
Craiova

Visul lui Ovidiu Ionescu continuă: de la prima jucărie cu bule la prima medalie olimpică pentru tenisul de masă românesc

Jocurile Olimpice Paris 2024 / Sportivi români calificați
De Ion Ghermănescu

Alicante, 2018. Campionatul European Individual de Tenis de Masă. Ovidiu Ionescu nu e băgat în seamă de principalii favoriți. Și începe joaca. Primul tur, campionul european en-titre francezul Emmanuel Lebesson. Și surpriza apare: Ovidiu învinge cu 4-3.

Turul 2 aduce pentru român un alt nume mare. Campionul danez Jonathan Groth, locul 6 mondial la acea vreme. Ovidiu iar dă lovitura și se califică în sferturi după un alt 4-3. Urmează un multiplu campion european, Vladimir Samsonov din Belarus, locul 9 mondial. 4-3 pentru Ovi și delegația română exultă: semifinală și medalie sigură pentru român. Dar Ovidiu nu se mai oprește. Învinge și în semifinală cu un fulminant 4-1 pe campionul Suediei, Kristian Karlsson, locul 8 mondial.

Și ce părea imposibil se produce: finală cu fenomenalul Timo Boll, campionul Germaniei, multiplu medaliat european, mondial și olimpic. Ovidiu începe bine, egalează la 1-1, dar apoi cedează. Cuvintele lui Timo i-au rămas de atunci în minte: ”La ce campionat ai făcut, și tu ești campion. Good job!”

Dublu mixt perfect cu Bernnie Szocs

Am făcut această introducere lungă pentru a descrie unul din cei mai serioși și determinați sportivi români calificați la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. În vârstă de 34 de ani, Ovidiu Ionescu domină tenisul de masă românesc la masculin de peste un deceniu. Fan al lui Roger Federer, Ovi s-a plictisit aproape de multeletitluri de campion național, iar gândul îi stă la medalia olimpică. Care este destul greu de obținut la simplu masculin, dar este mai mult decât realizabilă la dublu mixt.

Împreună cu Bernadette Szocs, Ovidiu speră mai mult ca niciodată în această medalie. La Tokyo 2021 au fost aproape, terminând pe un foarte bun loc 5. După un excelent 4-1 cu slovacii Lubomir  Pistej și Barbara Balazova în optimi, românii au avut ghinionul să cadă în sferturile de finală cu chinezii Xu Xin și Liu Shiwen, care au devenit apoi campioni olimpici. Acum speră să aibă mai mult noroc și să-și depășească locul 5 de acum 3 ani.

Ovi la a treia Olimpiadă

Este a treia Olimpiadă pentru Ovidiu. La Rio a venit pe locul 17 la simplu, iar la Tokyo a luat locul 5 la dublu mixt și locul 33 la simplu. Crede enorm în echipa pe care o face cu Bernnie Szocs și vrea cel puțin un bronz olimpic.

Ar fi prima medalie olimpică pentru tensiul de masăromânesc și ar fi o încununare perfectă a unei cariere care cuprinde multe alte medalii. Pe lângă argintul de la Alicante, Ovi mai are argint la Campionatul Mondial Budapesta 2019 alături de spaniolul Robles, argint cu Bernadette Szocs la Munchen 2022, argint și bronz tot cu Bernnie la Jocurile Europene de la Minsk 2019 și Cracovia 2023.

Medalia olimpică în locul jucăriei cu bule!

Sportivul de la Post SV Muhlhausen și SCM Gloria Buzău își aduce aminte cu plăcere când cucerea de prima medalie de la Top 10 Europa și avea doar 10 ani, iar părinții îi făceau cadou o jucărie cu bule.

Acum nu-i mai trebuie nicio jucărie, ci un pic de noroc și o determinare ca în 2018 la Alicante. Atunci când s-a pornit cu Lebesson în primul tur și nu s-a mai oprit până în finala cu Timo Boll. Poate să o facă din nou acum alături de Szocs într-o vară toridă care poate intra în istoria tenisul de masa românesc. Hai, Ovi! Hai, România!

Ultimele stiri

13 iunie – Ziua Eroilor și Înălțarea Domnului

La 13 iunie 2024, odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, la 40 de zile de la Sfintele Paşti,...

Mai multe articole din aceeasi categorie