Vom avea referendum pentru a scăpa de „penalii din funcțiile publice”

Camera Deputaților a adoptat, cu o singură abținere, legea care prevede organizarea unui referendum de modificare a Constituției. Inițiativa USR, „Fără penali în funcții publice” urmează a fi votată și de Senat, după care se va organiza referendum. Liderul USR, Dan Barna, a spus că este un moment istoric, prin care se face „un pic de dreptate acestei țări”.

„După un an de așteptare, inițiativa Fără Penali a fost în sfârșit votată în Camera Deputaților! Vă mulțumim mult tuturor celor care ați semnat și ați sprijinit această inițiativă. Urmează votul în Senat, apoi mergem la referendum și modificăm Constituția”, se arată într-un comunicat al USR.

La rândul său, deputatul Iulian Bulai a scris pe pagina sa de Facebook: „Toți pentru. (Plus voturi exprimate prin intervenție telefonică). O singură abținere. Sperăm la același vot la Senat. Am învins. Vom avea referendum.
Sper eu, după terminarea stării de alertă. Punem România pe picioare. Mii de mulțumiri tuturor celor care au votat, semnat și susținut această inițiativă. Revenim la normal”.

În 29 iunie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea sesiunii extraordinare în perioada 1 – 15 iulie, printre proiectele care se aflau pe ordinea de zi fiind şi iniţiativa USR “Fără penali în funcţii publice”.

Votul de azi a avut loc la propunerea PSD.

„La începutul sesiunii extraordinare s-a găsit pe ordinea de zi proiectul ‘Fără penali în funcţii publice’. Pentru că sesiunea se încheie mâine, pentru a nu muta dezbaterile pentru sesiunea următoare, eu v-aş propune ca membrii Comisiei juridice să se reunească şi până la finalul zilei să dăm şi un vot şi să trecem de Camera Deputaţilor iniţiativa care interzice celor condamnaţi să candideze în alegeri”, a propus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Dacă va trece și de Senat, urmează a fi stabilită data la care va avea loc referendum-ul de modificare a Constituției. Această dată, precizează USR, va fi stabilită ulterior, în funcție de evoluția pandemiei în România, dar și de alte considerente.

Articole asemanatoare