luni, iulie 4, 2022
32.9 C
Craiova

Vot CONTRA în Consiliul Local Horezu: Stațiunea Vârful lui Roman riscă să rămână în beznă

Alimentarea cu energie electrică a stațiunii Vârful lui Roman din Vâlcea atârnă de câteva voturi ale consilierilor locali din Horezu. După mai bine de un deceniu de așteptare, există șansa ca motelurile, pensiunile și proprietățile private din stațiune să scape de generatoarele electrice și să beneficieze de curent electric dintr-o rețea pe care să o instaleze în zonă grupul CEZ. Numai că pentru acest lucru este nevoie de o contribuție din partea Primăriei Horezu. Care a găsit sursa de finanțare, dar la votul în Consiliul Local s-au opus consilierii USR. Ei i-au convins și pe cei din PNL să li se alăture, împotriva primarului și spre stupoarea tuturor…

Povestea pe scurt: pentru a avea curent electric în stațiune, Primăria Horezu a încheiat un contract avantajos cu grupul CEZ, care și-a asumat jumătate din costuri. Pentru a se achita de partea sa din contract, primăria Horezu a decis să vândă parcul fotovoltaic pe care îl deține de 7 ani. Acest parc funcționează la jumătate din capacitate, având câteva componente defecte. Reparațiile ar costa 32.000 de euro, bani pe care primăria nu îi are. Consilierii locali ai USR s-au opus vânzării parcului fotovoltaic, din mai multe motive. Unul ar fi că este un preț mic să repari defecțiunile în comparație cu avantajele de a produce energie verde. În al doilea rând, spun cei de la USR, „ținând cont că prețul energiei este în continuă creștere, că independența energetică a UAT Horezu este de interes major și că, de exemplu, doar în luna decembrie primăria a încasat  în jur de 40.000 de lei, apreciem că parcul este în continuare sustenabil și chiar profitabil dacă s-ar găsi resurse pentru reparație”. Ei mai susțin că primăria alocă resurse prea mari – 150.000 de euro pe an – echipei de fotbal și că așa cum sunt bani pentru fotbal, să fie și pentru reparația parcului fotovoltaic.

La Vârful lui Roman – unde sunt deja mulți proprietari de terenuri, case și pensiuni, se vorbește de ani buni despre investiții serioase DACĂ ar fi curent electric. Stațiunea este una dintre cele mai frumoase din țară și are toate șansele să devină o atracție turistică internațională, cu beneficii uriașe pentru bugetul local. Așa cum se știe, pe platoul stațiunii este și mănăstirea Alina Maria, despre care se spune că e „locul unde dorm noaptea îngerii”.

Contactat de euroolteniainfo.com, primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu, spune că motelurile și construcțiile de la Vârful lui Roman aduc bani la buget, prin impozite plătite primăriei Horezu. „O să mai avem ședință de consiliu peste două săptămâni. Poate reușim să îi convingem pe colegi că acest contract cu CEZ este avantajos. Menținerea parcului fotovoltaic nu este chiar așa cum pare, o afacere „verde” de succes: noi livrăm în rețea, nu suntem distribuitori, ca să avem avantaje. Nu primim nici certificate verzi. Viața acestui parc este limitată, de 25 de ani, ori el are deja 7. Nu câștigăm în cei 18 ani atât cât să merite menținerea lui. El trebuie cumpărat de o companie de producție care să utilizeze acea energie electrică, nu să o livreze în rețea. Există interes pentru a fi cumpărat. Dacă reușim să îl vindem, nu doar ducem la bun sfârșit contractul cu CEZ și vom avea energie electrică sus la Vârful lui Roman, ci vom avea bani și pentru piața agroalimentară din Horezu și parcare”, ne-a spus primarul.

Rămâne de văzut dacă cei de la Vîrful lui Roman au noroc peste două săptămâni. Pentru achiziții sau vânzări este nevoie de o majoritate de voturi în CL. „Opoziția” la acest proiect este acum de 6 (2 USR, 4 PNL), în timp ce pentru vânzarea parcului sunt 9 voturi. Primarul e mirat de faptul că până acum consilierii nu au dat semne că ar avea ceva împotrivă.

 

Ultimele stiri

Video: 28 iulie: deschidere DEx12 Centura Slatina?

Dupa ce in luna martie a finalizat primii kilometri de drum expres din Romania – 18,5 km din Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie