Voucherele de vacanta oferite de stat au facut ca turismul sa explodeze! Bugetarii folosesc voucherele de vacanta pentru sejururi la care nici nu visau! Si in Oltenia, agentiile de turism au avut o cerere mai mare cu 40 la suta!

Diferenta dintre angajatii la privat si bugetari continua sa se adanceasca din ce in ce mai mult in favoarea ultimilor. Pe langa sporuri, tichete si zile libere, bugetarii au sansa de mai bine de un an de zile de a beneficia de vouchere de vacanta. Si anul acesta, cei care lucreaza la institutiile de stat vor beneficia de aceste vochere prjn care pot sa isi acopere o vacanta superba in orice loc din tara.

Putini insa se gandesc ca, pe langa bugetari, mai exista o categorie care multumeste zilnic statului pentru implementarea proiectului vocherelor de vacnta: agentiile de turism. Acestea au avut vânzări cu până la 40 la sută mai mari, de la introducerea acestor tichete. Se fac oferte și pachete turistice avantajoase pentru cei cu tichete de vacanță. Inclusiv in Oltenia, agentiile de turism au avut in 2019 cel mai bun an din punct de vedere al afacerilor de dupa 1990.

Cum sezonul estival se va deschide în curând, cererile de oferte pentru minivacanță, weekend-uri și minisejururi și vacanțe de șapte – 10 zile, pe vouchere sunt în creștere in toata Oltenia. Mii de bugetari din regiune profită de tichetele de vacanță, potrivit agențiilor de turism, nu doar în zilele decretate libere, ci în tot anul. Și așa sunt mai împăcați și bugetarii, și agențiile de turism, și unitățile hoteliere.

Mulți olteni nu își permit să plece în concediu ori minivacanță, de mai multe ori într-un an. Nu-și permit să meargă într-un sejur în Maramureș, pentru că își drămuiesc banii pentru un concediu estival. Dar bugetarii sunt mai norocoși și, fără statistici oficiale, au parte de mai multe vacanțe și minivacanțe de cât cei din privat.

Voucherele de vacanță se acordă în valoare de 1450 de lei de salariat, la aceeași valoare ca și anul trecut. Persoanele care beneficiază de vouchere de vacanță pot achiziționa servicii precum cazare, masă, transport, servicii de tratament și de agrement sau pachete turistice. Legea impune însă, la folosirea voucherelor achiziționarea a cel puțin o noapte de cazare.

Puțin derutați de stat… la durata minivacanței

Se apropie Paștele și 1Mai – deci o minivacanță de primăvară, înaintea sezonului estival, astfel că, în această perioadă mulți bugetari și-au folosit tichetele de vacanță. Românii se vor bucura de o minivacanță mai lungă de această dată. Motivul este faptul că, pentru prima dată, Vinerea Mare – 26 aprilie este zi liberă prin lege.

Mulți n-au știut sigur că vor avea mai mult timp liber și nu și-au putut lua sejururi pe măsură. Dar n-au avut de pierdut oricum. „Am avut cerere mare cu voucherele de vacanță. Dar s-a aflat cam târziu că minivacanța va fi prelungită de la Guvern, astfel că, unii olteni nu au știut exact cât vor avea liber. Așa că, mulți au ales sejururi mai scurte, de weekend pentru Ranca, Clisura Dunarii, Valea Prahovei, Baile Felix, 1 Mai, Herculane. Au optat mult pentru 2, 3 zile de cazare. În această perioadă, ofertele s-au găsit mai greu. Și asta pentru că multe unități de cazare din stațiuni sunt deja ocupate, multe oferte fiind luate mai din timpul anului“, a declarat Radu Voinea, managerul al unei agenții de turism din Slatina.

A mai fost o mica problema. Marți, 30 aprilie, după Paște, bugetarii urmau să revină la muncă, însă miercuri – 1 Mai, era din nou zi liberă. Guvernul a anuntat destul de tarziu ca si 30 aprilie va fi liber, urmand ca ziua sa fie recuperata de catre bugetari. Dupa anuntul Guvernului, a fost o adevarata avalansa de cereri din partea bugetarilor pentru mini-vacante.

„Cei care s-au gândit din timp cum să le folosească au fost și mai norocoși, datorită ofertelor noastre, dar și pentru că, acum este o perioadă aglomerată și se găsesc mai greu unități hoteliere și pensiuni libere. Pentru sejururi mai scurte, mulți olteni aleg ranca sau Valea Parahovei. De asemenea a existat cerere pentru stațiuni balneare, pentru Sovata și pentru Arieșeni. Voucherele sunt avantajoase, întrucât pot merge oricunde în țară, nu doar în stațiuni, ci oriunde în unitățile de cazare care le acceptă. Și putem spune că oltenii au invatat sa profite la maximum de aceste vouchere. Cu minivacanța de Paște și 1 Mai au fost puțin nehotărâți, întrucât n-au știut exact câte zile libere vor avea“, a adaugat Radu Voinea.

De menționat că, salariaţii din domenii cu activitate continuă, care nu se vor putea bucura de aceste zile libere, trebuie să fie recompensați de angajatori.

Ce preferă oltenii

Faptul că bugetarii au primit în acest an vouchere de vacanță a creat o creștere a cererii pentru destinațiile interne, în special pentru litoralul românesc, dar și pentru munte.

Reprezentanții agențiilor de turism spun că, de la introducerea lor au avut parte de un val de cereri pentru zone turistice din țară. Numai anul acesta, până acum, cererea a fost deja extrem de mare. 

„Putem spune că cererea cu aceste vouchere a fost explozivă, de la introducerea lor. Am avut cerere de early booking de anul trecut pentru litoralul românesc, dar și pentru alte stațiuni. Se merge mult în Valea Prahovei, Sinaia, Azuga. Dar pot spune că se aleg și alte locații. Se merge oriunde atâta timp cât există tichete de vacanță. În această perioadă nu mai sunt foarte multe oferte libere. În tot anul am avut cerere pentru oferte pe vouchere. Spre de exemplu, un cuplu primește tichete are 2900 de lei la dispoziție. Dacă mai pune 1.000 de lei să zicem din buzunar, poate merge cu o ofertă luată din timp, vara în Mamaia, într-un hotel foarte bun. Introducerea acestor vouchere a avut un impact pozitiv asupra dezvoltării turismului românesc și desigur, implicit asupra agențiilor turistice“, explică Radu Voinea, managerul unei agentii de turism din Slatina.

Cerere cu până la 40 la sută mai mare, la agenții

De asemenea, turismul rural ia amploare, în timp ce mulți preferă pensiuni în zone agroturistice. Turismul românesc este mult încurajat și se pare că, toată lumea are de câștigat de pe urma acestor vouchere. 

„Cu aceste vouchere am avut cerere mare din partea oltenilor pentru vacanțe în Maramureș, Valea Prahovei și Bucovina. În general, vânzările au crescut cu până la 30, chiar până 40 la sută. Și mă refer aici, de la introducerea acestora“, a mai spus Radu Voinea.

De menționat că nu chiar toți bugetarii primesc tichete de vacanță, o parte mica neavând parte de acest „răsfăț“. Există o inițiativă a unui partid, pentru introducerea de vouchere de vacanță și pentru salariații din privat. Deocamdată, rămâne un vis pentru cei care lucrează la patron.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu