duminică, noiembrie 29, 2020
-1 C
Craiova

Zece candidați până azi! Se anunță „măcel” în campania pentru Primăria Târgu Jiu

Una dintre cele mai râvnite poziții din administrația publică locală din România se dovedește a fi cea de primar al municipiului Târgu Jiu. Nu mai puțin de zece candidați sunt aliniați la start și intră în campanie electorală.

PMP, PSD, PNL, USR, Pro România, Partidul Verde, ALDE, Partidul Ecologist, Partidul Puterii Umaniste sau ANA (Alianța Națională a Agricultorilor) sunt formațiunile care și-au desemnat sau urmează să desemneze un candidat la primărie. Cum era de așteptat, atacurile între ei au început să curgă.

Romanescu în război cu Ion Iordache

Marcel Romanescu, actualul primar liberal, este evident ținta multora, întrucât mai vrea un mandat. Între fostul lider al ALDE, trecut între timp la PSD, Ion Iordache, și Marcel Romanescu s-a iscat cel mai recent conflict, ce are la bază o temă sensibilă: contracte pentru lucrări cu Primăria. Totul a pornit de la critici pe care omul de afaceri Ion Iordache le-a adus recent primarului, iar acesta nu a rămas dator.

Potrivit presei locale, Marcel Romanescu îl acuză pe Iordache că vrea pur și simplu să pună mâna pe Societatea Ediliară a orașului ca s-o desființeze și să preia el lucrările! Iordache spune, desigur, că Romanescu manipulează oamenii și că a fost chemat de Primărie la licitații dar nu s-a prezentat, pentru că are de lucru cât nu poate duce.

Salvador Caragea, și el în război cu Romanescu. Și cu toți

Unul dintre cei mai vocali politicieni din Târgu Jiu este Salvador Caragea, care va candida din partea ecologiștilor. Ca fost șef al IPJ, Caragea știe tot ce mișcă în oraș și toate legăturile și, în plus, este generos cu criticile la adresa celorlalți. Țintele sale preferate sunt primarul și cei de la PSD pe care, de altfel, îi și acuză de blat. Caragea susține că Romanescu nu a făcut nimic pentru Târgu Jiu, ba dimpotrivă, a tocat banii orașului pe spectacole, a distrus zonele verzi și a mințit în legătură cu achizițiile.

„Romanescu Marcel sau primarul care a cheltuit 120 de milioane de euro. Dupa ce că, împreună cu Mihai Paraschiv (directorul societății de transport public, n.red.) , a adus vechituri de autobuze cu burduf care nu pot circula prin Târgu Jiu și le bagă pe centură, ne minte de când este primar cu planul urbanistic general.
Aveți alăturat documentul emis de Ministerul Devoltarii care arată că minte. Licitația a fost anulată pentru trolee, iar PUG nu a fost depus la minister pentru avizare.

Domnule Romanescu, cred că este încă un moment de lipsă de respect și bun simț față de cetățenii orașului”, îi bate obrazul Salvador Caragea. Nu-l iartă nici pe noul prefect de la PMP, despre care spune: „Noul prefect instalat al Gorjului luând exemplul de la șeful său de partid a sărbătorit acest lucru cu un program prelungit si 44 de pahare în 2 cârciumi din Târgu Jiu”.

Dar… și Adrian Tudor e în război cu Romanescu

Fostul viceprimar al PSD Adrian Tudor Drăghici a pierdut lupta internă din partid pentru Primăria Târgu Jiu, așa că a plecat la Partidul Verzilor, cel fondat de Remus Cernea și condus azi de actorul Florin Călinescu. Din noua sa postură de contracandidat al lui Romanescu, Tudor îl toacă și el mărunt pe primar. Un exemplu: „Chiar așa: De ce la Slatina se pot construi 14 km de piste pentru bicicliști iar la Târgu Jiu primarul doarme în papucii statului?!”, întreabă el, retoric.

Chiar dacă a fost și el ani buni în Primărie și ar fi putut lua o astfel de măsură, Tudor îi cere acum lui Romanescu să fie transparent cu banul public: „Am cerut azi în conferința săptămânală de presă a Partidului Verde ca primarul Romanescu să-si onoreze, fie si pe ultima sută de metri, promisiunile din campania electorală trecută privind transparenta administratiei orașului nostru.De ce să nu avem pe siteul primăriei, al tuturor primăriilor, toate contractele (facturile, plățile)pe bani publici?! În detaliu, cine a câstigat licitațiile, ce prestează, câți bani alocă municipalitatea, pentru ce tipuri de produse sau servicii si la ce pret ?!”

Ciprian Florescu, un candidat tăcut

Cel de la care ar exista așteptări să fie ceva mai vocal ar fi candidatul PSD la Primăria Târgu Jiu, Ciprian Florescu. Dacă ne luăm însă după Salvador Caragea, Florescu este „perdantul de serviciu”, omul pus acolo ca să fie cineva pus, nu ca să câștige o bătălie. Prin oraș chiar se vehicula varianta că ar exista o înțelegere între PNL și PSD: liberalii să rămână cu Primăria, PSD cu Consiliul Județean. Social-democrații au ieșit, rând pe rând, la dezmințit o asemenea „aberație”.

De altfel, într-o emisiune de la un post local de radio, Florescu era chiar iritat de această situație: „în loc să le spunem oamenilor ce vrem să facem pentru Târgu Jiu, stăm să ne justificăm!” Și, mult mai timid decât alții, întreabă de ce nu a făcut Romanescu ce a promis în campanie – cum ar fi să aducă investitori în oraș?

USR vrea aterizări de noapte

USR este încă în dezbateri în privința candidatului la primărie. Desi era vehiculat numele lui Cristinel Radu Pablo Suciu, organizația Gorj nu a luat încă o decizie finală. Oricare ar fi însă candidatul, un proiect va avea sigur pe tapet – balizaj la heliport pentru aterizări pe timp de noapte la Târgu Jiu. Durerea cea mare a celor de la USR e că nu au unde ateriza și noaptea elicopterele SMURD, care ar putea salva astfel vieți.

Și liderul Uniunii îl atacă pe primarul Romanescu de câte ori are ocazia. Recent, a reclamat situația deplorabilă a Casei de Cultură a sindicatelor din oraș, în care plouă și cresc copaci. „Cât timp in linistea sinistra din interior se aude picurand si cazand tencuiala ca in filmele de groaza, in Primaria Targu Jiu ar trebui STINSA LUMINA. Cand apa inunda cladirea simbol a orasului, in fata careia parca si Brancusi sta ingandurat in soclu, este semn de oras in paragina. Dar…am mai vazut filmul acesta si la Cinema Dacia si la multe cladiri din proprietate publica: lasat de izbeliste pentru a fi cumparat pe o suma mica, “fiindca este in paragina”, scria Radu Miruță pe pagina sa de Facebook.

ALDE nu se lasă. Și nici PMP

Cu pierderi semnificative la nivel local, inclusiv cea a primarului din Rovinari – plecat la PNL, ALDE nu renunță la a avea propriile liste de candidați. Vicepreședintele Consiliului Județean, Ninel Muja, spune că a început căutarea de oameni dispuși să apară pe liste și să își asume candidaturi. Nici PMP, cu care liberalii au o oarecare conviețuire la nivel central și chiar județean – prefectul de Gorj instalat acum câteva zile e de la PMP -, nu sunt în relații bune cu primarul din Târgu Jiu, prin urmare vor avea și ei un candidat. Numele vehiculat este Marian Rotaru, fost director al Direcției de Patrimoniu din Primărie.

El a fost nevoit să demisioneze după ce în presă au apărut imagini în care o angajată îi făcea pedichiura în instituție. Poate că de aceea, când vorbește despre el, Romanescu nu îi spune Rotaru, ci „pedichiură”.

Pro România decide miercuri

Pro România Gorj va decide miercuri la 12.00 cine va fi candidatul la Primărie. În acest moment sunt „în cărți” trei persoane. Unul e propus de liderul Alin Văcaru și este Gabriel Coica, în prezent avocat și fost angajat la Antifraudă. Este, totodată, cumnatul liderului PNL Gorj, Dan Vîlceanu. Pro România mai are însă două variante – două doamne, una cadru universitar, cealaltă medic.

Nici vorbă de alianță cu ALDE sau PSD, spune, hotărât, Alin Văcaru. „Noi am fost primul județ din țară care am cerut să mergem singuri în alegeri. Și am avut rezultate foarte bune. Vrem să câștigăm primăria, pentru că se puteau face mult mai multe în Târgu Jiu. Nu o să avem o campanie bazată pe atacuri la persoane, ci pe proiecte și mai ales pe sursa lor de finanțare. Vom veni cu câteva idei noi, dar vom avea în vedere și cele nerezolvate de 30 de ani – parcări sau trafic”, ne-a spus președintele Pro România.

Pe lângă partidele „mari”, poziția de edil e dorită și de partidul creat de Dan VoiculescuPartidul Puterii Umaniste. Horațiu Guță este cel care a intrat deja în campanie. Unul dintre subiectele cu care vrea să căștige electoratul sunt programele pentru vârstnici. Guță este om de afaceri și a locuit în Timișoara, unde a și fost consilier local de la ALDE.

O voce a agricultorilor

Din peisaj nu lipsește nici tema des întâlnită a agriculturii. De pe platforma Alianței Naționale a Agricultorilor se zvonește că ar putea candida și vicepreședinta acesteia, Marinela Strîmbulescu. Cunoscută și apreciată printre fermieri, ea a criticat constant politicile păguboase din domeniu. „Au dispărut 20.000 de ferme mici în ultimul an și au aparut tot atâția asistați sociali! In loc să creștem aceste ferme mici, să producă hrană sănătoasă pentru comunitatea locală, le distrugem! Să nu uităm că în anul 2016, conform INS, România avea 3,42 milioane de exploatații agricole! Iată că în 2020, în România mai sunt cca 826 de mii exploatații agricole, în 4 ani dispărând peste 2 milioane de exploatatii!

Alianța Naționala a Agricultorilor susține dezvoltarea acestor ferme mici care pot deveni principalii furnizori de hrană sănătoasă pentru comunitățile din care fac parte! Dispariția lor va conduce la probleme sociale și la dispariția produselor tradiționale românești!”, spune ea, pe site-ul ANA.

Marcel Romanescu le dă „decisiva”: 10 sunt prea puțini pentru mine!

La ploaia de acuzații și critici, Marcel Romanescu răspunde că e foarte liniștit și că zece candidați sunt puțini, pentru el. „Să vină 20”, ne spune liberalul, sigur de susținerea oamenilor din oraș.

„Victoria e cu atât mai frumoasă. La acest moment nu am contracandidat. Nu se pune problema că nu câștig, ci cu cât câștig, dacă e peste 50 la sută sau puțin sub”, mai spune el.

Întrebat cum comentează faptul că adversarii politici îl au zi de zi în vizor, Romanescu a spus că aceștia nu sunt adversari politici. Despre cei de la USR e de părere că nu se poate discuta atâta timp cât l-ar fi vrut candidat pe Salvador Caragea, iar despre Ciprian Florescu spune că singura performanță ca prefect e că a stabilit lungimea fustelor.

„Deci o parte din cei care mă arată pe mine cu degetul au condus județul și orașul când a fost perioada de cel mai mare jaf. L-au jefuit. Au lucrat în structurile statului și ar fi trebuit să apere orașul. Or ei… unii furau, alții – care ar fi trebuit să îi prindă – îi aplaudau!”, spune Romanescu.

Ultimele stiri

Klaus Iohannis a avansat în grad zeci de ofițeri MApN, SPP, MAI și STS

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi o serie de decrete de avansare în grad. Au primit grade...

Florin Barbu, candidat PSD Olt: „Repornim irigațiile!”

Florin Barbu, candidat din partea PSD Olt la Camera Deputaților, vrea să susțină și din postura de parlamentar sistemul de irigații, agricultura...

Adrem angajeaza:

Studii: medii tehnice. Cunoştinţe specifice: • Cunoştinţe privind aparatele de măsurare;• Cunoştinte minime de informatică (IT).

Marius Oprescu, PSD Olt: Guvernul își maschează neputința cu vaccinarea

Preşedintele PSD Olt, Marius Oprescu, consideră campania pentru vaccinarea împotriva COVID-19 drept o încercare a Guvernului de a „acoperi această incapacitate pe...

Ministrul Economiei, atac la distribuitorii de gaze: „Ce au făcut? Nimic!”

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a criticat dur companiile de distribuție de gaze, într-un interviu acordat în urmă cu scurt timp Agenției Agerpres....

More Articles Like This