luni, iunie 21, 2021
22.8 C
Craiova

Ziua Internațională a Muzeelor, celebrată la Muzeul Județean Olt

Sub titlul generic „Muzeul – istorie, cultură, recreere”, Muzeul Județean Olt din Slatina marchează mâine, printr-o serie de activități, Ziua Internațională a Muzeelor. Acestea au la bază tema anului 2021 – „Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați”, stabilită de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM).

Astfel, în fața muzeului și în parcul „Eugen Ionescu” va fi organizat un workshop de desen.

„Demersul nostru se vrea a fi o activitate de „RECREERE“, prin realizarea mai multor lucrări de grafică în tehnica cărbunelui, tușului, creioane cerate și acuarele. Elevii vor executa lucrările en plein air, pe șevalet și vor reprezenta elemente de arhitectură din împrejurimile muzeului precum și studii după natură din Parcul „Eugen Ionescu“.

Intervalul orar al desfășurării activității va fi cuprins în orele 10.00 – 12.30. Specialiștii Muzeului Județean Olt vor selecta și aprecia trei lucrări care vor fi premiate cu Locul 1, 2, 3, toți elevii vor primi diplome de participare. Acțiunea – concurs se desfășoară în parteneriat cu Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu“ iar elevii sunt îndrumați de cele două cadre didactice: Delia Badea și Adriana Vâlcea”, se arată într-un comunicat remis redacției noastre de instituția culturală. Festivitatea de premiere va avea loc la ora 12,30.

Expoziție de ceramică

De la ora 13.00 va avea loc vernisajul expoziției de ceramică de inspirație cucteniană „Pământ și foc” expozanți fiind artiștii Nicoleta și Ion Mitroi, care expun în premieră la muzeu.

„Ceramica lui Ion Mitroi – absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (Secţia ceramică, sticlă, metal), şi a soţiei sale, Nicoleta – Elena Mitroi – absolventă a Universităţii Politehnice Bucureşti, este o ceramică dintr-o perioadă când timpul era altfel, când totul avea conotaţii simbolice, o ceramică dintr-o lume plină de mister şi culori, un arc peste timp. În afară de arta cucuteniană, care este principala sursă de inspiraţie a celor doi artiști, multe vase sunt inspirate de siluetele unor păsări, de diverse forme din natură. Alteori, lutul prinde viaţă şi îşi trăieşte propria poveste, prin termediul spiritului creator al celor doi creatori”, explică managerul muzeului, Gheorghe Smarandache, care precizează că evenimentele vor fi transmise live pe pagina de Facebook a instituției.

 

 

Ziua Internațională a Muzeelor, stabilită în 1977

Ziua internaţională a muzeelor are ca obiectiv promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a rolului acestor instituţii de cultură în dezvoltarea societăţii. Este, totodată, un eveniment menit să întemeieze şi să consolideze relaţiile de cooperare dintre muzee, profesioniştii acestora şi public. Muzeele au un potenţial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înţelegerea lor aprofundată, într-o manieră interdisciplinară, dar şi în ceea ce priveşte sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume. Data a fost stabilită în 1977, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Ediția 2021 se concentrează pe crearea, imaginarea și schimbul de noi practici și soluții inovatoare pentru instituțiile culturale.

Muzeele au potențialul de a îmbrățișa și de a conduce schimbarea în acest moment esențial pentru societatea noastră. Este momentul să regândim relația muzeului cu comunitățile pe care le deservesc, să experimentăm cu modele noi și hibride de fructificare culturală și să reafirmăm cu tărie valoarea esențială a muzeelor pentru construirea unui viitor drept și durabil. Muzeele trebuie să pledeze pentru potențialul creativ al culturii ca motor pentru recuperare și inovație în epoca post-COVID.

 

Ultimele stiri

Horoscop, 22 IUNIE 2021. Ce îți rezervă astrele

Berbec Ziua va fi destul de agitată la serviciu, dar nici în plan personal lucrurile nu stau mai grozav. Poţi...

Mai multe articole din aceeasi categorie