Ziua Limbii Romane a fost sarbatorita pe 31 august! Mesaje emotionante ale Presedintiei, Academiei Romane, dar si ale fratilor de peste Prut!

Ziua limbii romane a fost sarbatorita de toti romanii in ziua de 31 August! Presedintia Romana, Academia Romana, chiar si Guvernul de la Chisinau au acordat importanta acestei mari sarbatori. Euro Oltenia va ofera mesajele principalelor institutii romane cu aceasta ocazie.

„Limba română ne unește ca români indiferent de țara în care trăim”, a spus președintele României, Klaus Iohannis, într-un mesaj de Ziua Limbii Române. „În multe dintre comunităţile de români din afara ţării se depun mari eforturi pentru construirea unei vieţi culturale active în limba română. Aceste eforturi, alături de utilizarea limbii materne în cadrul familiei, asigură culturii româneşti o prezenţă vie în întreaga lume”, se mai spune în mesajul președintelui român

Iohannis a adaugat, potrivit Agerpres, că statul român are datoria de a încuraja şi susţine cu măsuri concrete educaţia în limba română în diaspora, pentru a permite fiecărui cetăţean să îşi educe copiii în spiritul culturii româneşti.

„Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august ca urmare a unei inițiative legislative din 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013. Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră“ pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită nu numai între granițele țării, ci și dincolo de fruntarii.

Dezbaterea organizată la Academia Română răspunde primei misiunii a celui mai înalt for cultural și științific al României, aceea de a se preocupa de normarea și cultivarea limbii naționale, prin elaborarea de dicționare, gramatici, antologii de texte, studii și cercetări, precum și prin sesiuni științifice și manifestări culturale destinate promovării limbii române ca principal factor identitar”, se arată în comunicatul Academiei Române.

La Chisinau, Maia Sandu sarbatoreste Ziua Limbii Romane! Dodon sarbatoreste insa Ziua Limbii Moldovenesti!

Ziua Limbii Române – ”Ziua Națională a Limbii”, ”Limba Noastră”,” Ziua Limbii de stat”. Astfel, a fost denumită ziua de 31 august de politicienii de la Chisinau, din 89 încoace.

După Marea Adunare Naţională de la Chişinău din 27 august, de acum 30 de ani, în care sute de mii de moldoveni ceruseră proclamarea limbii române ca limbă de stat şi revenirea la grafia latină, la 31 august 1989 Sovietul Suprem al R.S.S. Moldoveneşti adoptă Legea prin care se conferea limbii moldoveneşti statutul de limbă de stat. Se hotărâ, de asemenea, printr-o alta lege, abandonarea grafiei chirilice şi revenirea la alfabetul latin. 

Ulterior, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoare naţională „Limba noastră cea română”. 

 „În primul rând, pe 31 august noi o să sărbătorim Ziua Limbii Române, nu ziua limbii de stat. Nu ştiu ce o să sărbătorească preşedintele Dodon. E treaba lui. Noi sărbătorim Ziua Limbii Române, aşa a fost întotdeauna în cazul nostru”, a declarat recent, premierul Maia Sandu, într-un interviu pentru Adevărul.

Articole asemanatoare

Lasa un comentariu