luni, iulie 4, 2022
33.4 C
Craiova

Ziua Națională. Românii își pierd încrederea în UE

Un sondaj (Eurobarometru) pentru Starea Uniunii Europene arată că românii cred că în țară lucrurile nu merg în direcția bună în proporție de 48% (doar 21% cred că direcția e bună), iar 37% spun același lucru despre UE (față de 24%, care cred că direcția UE e bună).

Editorialistul Newsweek România, Ovidiu Nahoi, scrie că încrederea publică în Uniunea Europeană s-a prăbușit cu 17 procente. Eurobarometrul din noiembrie indică mai puțin de jumătate răspunsuri pozitive (47%). Tema cercetată era legată de vaccinarea împotriva COVID-19.

E de regândit relația cu UE? Neîncrederea nu este doar rezultatul unor probleme de comunicare.

Și nici nu poți să dai vina pe popor!… E limpede că UE funcționează cu mai multe viteze. Și e tot mai evident că UE nu mai poate funcționa în felul acesta mult timp. Programele prin care sunt finanțate țările mai puțin dezvoltate par că în esență finanțează dezvoltarea companiilor vestice. Mecanismul nu doar favorizează industriile vestice, dar fac țările de „rang 2” dependente de cele bogate.

Să luăm un exemplu. UE oferă bani pentru tractoare.

Fermierii români aplică, iau banii și cumpără tractoare. Dar fabricile de tractoare sunt în occident. În scripte, banii trec prin România, dar în realitate ajung la fabricanții de tractoare. Aceștia se dezvoltă, fac profit, deschid filiale care se ocupă de vânzări și de mentenanță. Iar peste 10-15 ani, când UE va decide că vechile tractoare poluează prea mult și trebuie altele, fabricile din vest vor fi pregătite să le livreze.

În aceeași cheie, UE oferă subvenții agricole, dar a presat și pentru liberalizarea vânzărilor de teren arabil. Așa că în România peste 70 la sută din terenul arabil este deținut astăzi de fermieri străini. Iar grâul… călătorește și el.

Situația în România este aceeași și în alte domenii, nu doar în agricultură. Sigur, sunt câteva programe care pot fi citite în cheia consolidării capitalului românesc, dar sunt mici ca valoare și puține. Prin urmare, cine face profit adevărat din fondurile europene? Logic, profitul cel mai important îl fac firmele din UE.

PNRR este încă un Cal Troian al „asediului european”.

Ca toate programele de finanțare, și PNRR vine cu nevoia de utilaje, echipamente, experiență și expertiză în derularea fiecărui capitol. Dar care firmă românească poate acoperi aceste nevoi? Care se poate măsura cu vreuna din vest? La autostrăzi nu avem experiență, utilaje nu (prea) mai fabricăm, iar consultanții cei mai calificați sunt cei de-afară. Noi subcontractăm, importăm și suntem angajați în firme mari. Ajung și la noi bani, dar grosul banilor pleacă așa cum vine!

Consecința acestui fir logic este că românii își pierd încrederea în Uniunea Europeană.

Și un alt exemplu: suntem pe penultimul loc între statele-membre la capitolul poluare. Nu mai avem industrie, deci nu mai avem decât câțiva mari poluatori. Germania sau Franța stau mult mai prost decât noi la acest capitol. Da UE ne presează să închidem tot ce mai poluează și, eventual, să înlocuim liniile de producție vechi cu altele noi. Dacă nu o facem, suportăm consecințe. Iar dacă o facem, cumpărăm din vest centrale eoliene, motoare electrice, mașini, autobuze, buldozere sau tractoare.

Concluzia: singurele lucruri pentru care UE ține la noi sunt resursele naturale și resursa umană.

Teoretic, avem tot ce ne trebuie. Practic, nu avem voie să exploatăm resursele noastre naturale decât în cheie europeană (sau euro-atlantică). Am dat gratis niște mari depozite de gaze naturale din Marea Neagră, iar acum câteva săptămâni am răscumpărat o parte cu peste un miliard de euro. Plătim pentru că atât ar fi costat explorarea…

Iar resursa umană contează câtă vreme muncește în occident. Pe salarii mai mici decât autohtonii, dar mai mari decât în țară. Iar dacă o țară nu se dezvoltă economic, nu are unde să-i angajeze pe oameni și nici salarii bune nu poate oferi. Așa că oamenii, ca și grâul, pleacă…

Oricărei țări i-ar fi rușine să defileze cu lideri ca ai României.

Conducătorii de la București sunt slabi, dar sunt agreați de Bruxelles pentru obediență. UE îi ține de vorbă cu pricepere. Ai noștri, cei mai mulți greu vorbitori ai limbii materne (româna), cad pe jos de fericire că cineva de la masa mare îi bagă în seamă. Dacă ar fi proști, dar cinstiți, poate că României i-ar fi ceva mai bine. Dar ei sunt proști, obedienți și șmecheri și scot profit personal din degradarea continuă a României. Așa că, în timp ce forța și capitalul companiilor occidentale cresc, capitalul românesc e sublim, dar lipsește cu desăvârșire.

Iată că scăderea încrederii în UE se poate explica simplu. Iar de aici, la protest nu e o distanță lungă. Ungaria și Polonia nu sunt accidente, ci consecințe. Vocile naționale se aud tot mai tare. Și nu va mai dura mult și vor depăși zgomotul mașinilor vechi pe care europenii dezvoltați le-au interzis la ei, dar ni le-au vândut nouă fără nicio reținere.

La mulți ani, România!

Ultimele stiri

Video: 28 iulie: deschidere DEx12 Centura Slatina?

Dupa ce in luna martie a finalizat primii kilometri de drum expres din Romania – 18,5 km din Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie