joi, ianuarie 27, 2022
-2.3 C
Craiova

Simpozion pe tema cunoașterii ființei umane, la Craiova

Aula Mihai I a Universității din Craiova găzduiește astăzi Simpozionul internațional “Perspective interdisciplinare de cunoaștere a ființei umane”.

Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Oltenia, în parteneriat cu Școala Doctorală de Sociologie a Universității din Craiova și Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române. 

Printre invitați se numără profesorul universitar doctor Emilian Dobre, medic primar. Acesta va prezenta cele mai recente inovații în domeniul medicinei alternative.

Scriitoarea Lyana Galiș, autoarea romanului „Voiaj la poarta sufletelor”, va aduce în prim-plan adevărata natură a ființei umane, aceea de ființă de lumină.

Un alt invitat al organizatorilor este naistul Gheorghe Zamfir.

Potrivit unui comunicat remis presei de Universitatea Craiova, simpozionul va include și o sesiune de comunicări științifice, care îi va avea drept protagoniști pe doctoranzii în domeniul Sociologie din cadrul Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova. Evenimentul este moderat de sociologul Dumitru Otovescu, prof.univ.dr. în cadrul aceleiași Facultăți.

simpozion

Lyana Galiș a plecat din țară în timpul comunismului

Lyana Galiș provine dintr-o familie de intelectuali din Cluj Napoca. Tatăl a fost procuror și mama profesoară. Bunicul din partea tatălui a fost preot greco-catolic, iar bunica din partea mamei profesoară și ea. După ce și-a terminat liceul, tânăra a susținut examenul de admitere la Facultatea de Litere, secția Română – Engleză. În acea perioadă a cunoscut un tânăr italian care venise în România în vacanță. El a cerut-o în căsătorie iar ea nu a stat prea mult pe gânduri, având în vedere situația politico-economică din țară. A renunțat la tot și a decis să-l urmeze. În Italia a continuat facultatea la Torino, devenind profesoară de limbă engleza. A început să cocheteze cu muzica, cu artele și a început să scrie cărți. Ea a acordat un interviu presei locale din Cluj, în timpul unei vizite.

Dor de casă

“Am plecat din țară în 1972, când atmosferă comunismului era extrem de apăsătoare. Lipsa libertății devenise atât de evidentă încât toată lumea se temea să vobească, să se îmbrace într-un anumit fel, să citească anumite cărți, să asculte anumită muzică. Aveam doar 19 ani și am plecat purtând în suflet, Clujul, orașul meu natal. După ce am ajuns în Italia, am început să simt un dor nebun. Îmi lipsea atât de mult țara, limba română, oamenii. Îmi era atât de dor încât într-o zi  – mă aflam pe o stradă din Milano și am auzit pe cineva vorbind românește – nu am rezistat și l-am abordat pe acel om. Știu și acum numele lui: Petcu Mihai. Inginer de profesie. L-am invitat și l-am găzduit la noi acasă. Pleca într-o delegație, undeva în Orient. Nu știu dacă mai există sau ce mai face acest om, dar eu n-am uitat niciodată acel moment , pentru că mi-a amintit mereu de golul imens pe care l-am simțit după ce mi-am părăsit țara”.

Lyana Galiș

Elemente de paranormal

„M-am străduit mereu să înțeleg ceea ce se petrece în jurul meu, să descopăr sufletul celuilalt, relațiile dintre oameni, să înțeleg ce este existența noastră. O forță puternică m-a  determinat să caut continuu, să deschid acea ușă spre necunoscut”. Întâmplările din viața ei i-au  facilicitat conexiunea cu forțe supranaturale, astfel că în toate cărțile pe care le-a scris se regăsesc elemente care țin de paranormal. De altfel, cartea tematică  „Voiaj la poartea sufletului” a fost foarte bine primită în Italia. Lyana Galiș consideră că fără sprijin supranatural n-ar fi reușit să înțeleagă și să treacă peste experiențele pe care le-a trăit: „Voiaj la poarta sufletului  este un alt roman important de-al meu. Vorbeste despre mister, despre viața de după moarte, dar și despre o serie de experiențe pe care eu le-am trăit în Mexic și în India”.

Ultimele stiri

VIDEO. Liderul Sindicatului „Aluministul” explică situația de la ALRO Slatina

Constantin Popescu, liderul Sindicatului „Aluministul” din ALRO Slatina a explicat, în cadrul emisiunii „Rațional”, ce se întâmplă la ALRO. https://www.youtube.com/watch?v=U6GOcORynUY

Mai multe articole din aceeasi categorie