joi, ianuarie 28, 2021
-0.3 C
Craiova

Mese calde gratuite pentru cei cu pensii mici, din decembrie

Ministerul Fondurilor Europene a publicat un ghid privind sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate, care vor beneficia din luna decembrie de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic.

Prin Schema Națională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice și pentru Persoanele fără adăpost, adoptată recent de Guvernul României, vor fi emise și distribuite către persoanele defavorizate tichete sociale, pe suport electronic, pentru mese calde.

Destinatarii finali ai programului sunt pensionarii cu venituri modeste, aflați în evidența Casei Naționale de Pensii Publice care beneficiază de pensia socială minimă garantată în valoare de 704 lei și care au împlinit vârsta de 75 de ani, precum și persoanele/familiile fără adăpost și cele evacuate.

Informații în legătură cu tichetele sociale pentru mese calde

•        Suma care va fi alocată pentru tichetul social pentru  mese calde, pe suport electronic, este de 180 lei / lună;

•        Sumele vor putea fi utilizate în termen de 12 luni de la data alocării pe card;

•        Valoarea maximă a tranzacțiilor, cu cardul, acceptate într-o zi este de 40 lei;

•        Cardurile vor fi emise de emitenții autorizați Edenred și Sodexo și pot fi utilizate exclusiv în unitățile de alimentație partenere, care prepară/ servesc/ livrează hrană gătită din ingrediente alimentare, preparate prin prelucrarea termică a acestora.

Iată câteva întrrebări frecvente și răspunsuri  privind regimul tichetelor sociale 

Cum se folosesc tichetele sociale, pe suport electronic, pentru  mese calde?

Tichetele sociale pentru mese calde, sunt distribuite beneficiarilor eligibili împreună cu instrucțiunile de utilizare, codul PIN aferent și o listă cu unitățile partenere care acceptă plata cu tichetele sociale pentru mese calde pe suport electronic (card). Acestea vor putea fi utilizate imediat după ce cardurile vor fi activate de către beneficiari și alimentate (în a doua săptămână a lunii decembrie 2020). 

Există o limită privind suma care poate fi utilizată la achitarea mesei calde cu tichetele sociale, pe suport electronic, pentru mese calde?

Cardul poate fi utilizat în limita a 40 lei/zi. Pentru achitarea de preparate calde în valoare mai mare, beneficiarul trebuie să achite diferența cu numerar sau card bancar.

Se poate acorda rest în numerar la achitarea mesei calde cu tichetele sociale, pe suport electronic, pentru mese calde?

Unităților partenere care acceptă tichetele sociale pentru mese calde pe suport electronic, le este interzis să acorde rest în numerar.

Cum se procedează în cazul în care utilizatorul își pierde cardul?

În cazul pierderii cardului social pentru mese calde, beneficiarul trebuie să blocheze cardul apelând serviciul de Asistență Clienţi al emitentului şi să înștiințeze autoritatea de la care a primit cardul, care la rândul ei va înștiința instituția prefectului. Reemiterea card-ului se va face în baza comenzii transmisă de către Ministerul Fondurilor Europene către emitent.

Ce se întâmplă cu tichetele sociale pentru mese calde neutilizate în termenul de valabilitate de 12 luni?

Emitenţii au obligăția să restituie Ministerului Fondurilor Europene sumele neutilizate de către beneficiar, la expirarea celor 12 luni de la alocare.

Este posibilă utilizarea tichetelor sociale, pe suport electronic, pentru mese calde la ATM pentru retrageri de numerar?

Tichetele Sociale, pe suport electronic, pentru mese calde nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar la automatele bancare sau preschimbarea în numerar.

Ultimele stiri

Horoscop, 28 ianuarie 2021. Ce îți rezervă astrele

  Berbec Prietenii sunt familia pe care o alegeţi şi se pare că aţi ales foarte bine, căci astăzi o persoană...

Mai multe articole din aceeasi categorie