luni, iulie 4, 2022
33.4 C
Craiova

Adrian Chesnoiu: „Fermierii riscă să rămână fără despăgubiri pentru secetă!”

Președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, social-democratul Adrian Chesnoiu se teme că reprezentanții coaliției de guvernare nu vor include în buget amendamentul privind despăgubirile de secetă promise fermierilor de ministrul Adrian Oros încă din campania electorală.

Chiar dacă în luna ianuarie toți membrii comisiei erau de acord că acest amendament este necesar, astăzi reprezentanții PNL și USR s-au poziționat împotrivă, iar cei de la UDMR au spus că mai analizează.

„Este inadmisibil să le spui oamenilor ceva, pentru ca apoi să te răzgândești. Domnul Oros este demnitar al statului român, iar fermierii depind de acest ajutor, pentru că altfel cu toții avem de pierdut. Nu știu ce credibilitate mai are domnul Oros în fața cuiva. I-au mințit pe fermieri într-un mod incalificabil. Oamenii nu au mai căutat surse alternative pentru diminuarea pierderilor, la bănci, de exemplu, pentru că au crezut în cele spuse de Oros. Și el a mințit. Vom depune acest amendament la legea bugetului și vom vedea dacă va trece. Mâine avem comisii reunite, Cameră și Senat. Numai că avem la dispoziție 30 de minute pentru bugetul Ministerului Agriculturii. Luni amendamentele vor fi discutate în plen, iar marți este vot pe legea bugetului. Să sperăm că fermierii vor avea susținere de la parlamentari”, a declarat Adrian Chesnoiu pentru euroolteniainfo.com.

Banii nu sunt prinși în buget

Ministrul Agriculturii a anunțat prin postări și declarații publice că în luna aprilie se va face plata despăgubirilor pentru culturile semănate în primăvara lui 2020, culturi care au fost afectate de seceta de anul trecut.

Fermierii se tem că acest lucru nu va fi posibil. Și au două motive să se uite cu neîncredere la promisiunile de la minister.

În primul rând ministrul Agriculturii a promis la mijlocul anului trecut că despăgubirile vor ajunge încă din decembrie 2020 în conturile fermierilor.

Apoi, aceste despăgubiri nu sunt precizate clar în proiectul de buget pe 2021. Pentru subvenții și ajutoare de stat, bugetul Agriculturii este prognozat undeva la puțin peste două miliarde de lei. Dar această sumă este mai mică comparativ cu bugetul de anul trecut, când au fost 2,3 miliarde, fără despăgubirile date pentru situații de secetă.

Nemulțumirea fermierilor

„Nu cred în aceste despăgubiri, nu sunt prevăzute în bugetul propus pentru 2021. Trebuie să sper că vor fi la o viitoare rectificare. Ele trebuiau date deja. În aprilie e posibil să fie prea târziu. Mulți dintre fermieri e posibil să fi murit deja ca afacere”, afirmă la Europa Liberă Florin Platon, fermier din județul Vaslui.

Amânarea plății despăgubirilor duce la „imposibilitatea fermierilor de a-și achita furnizorii de inputuri, salariații și taxele către bugetul de stat, ca să nu mai aducem în discuție imposibilitatea de a înființa culturi pentru primăvară”, adaugă Nicu Vasile, președintele LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România).

Un ajutor de stat care trebuie aprobat

Contactat de Europa Liberă, Adrian Oros s-a limitat la a transmite că încă așteaptă ca autoritățile de la Bruxelles să accepte acordarea acestui ajutor de stat. Apoi, guvernul va aproba despăgubirile, printr-o ordonanță de urgență, a precizat ministrul.

Conform legislației europene, agricultorii nu au voie să primească ajutoare din partea statului fără aprobarea Comisiei Europene. Reamintim că fermierii din întregul bloc comunitar sunt ajutați prin subvenții oferite la nivel european.

Ministrul Agriculturii nu are vreo teamă că acest ajutor de stat nu va fi aprobat de Comisia Europeană, pentru că și anul trecut s-au oferit aceste derogări pentru plata daunelor pentru culturile afectate de seceta din 2019.

Valoarea despăgubirilor pentru seceta din primăvara lui 2020 va trece de un miliard de lei, bani care ar trebui dați exclusiv din bani colectați din taxe și impozite autohtone.

„Din întâlnirile avute cu domnul ministru, înțelegem că au fost afectate aproximativ 1,2 milioane de hectare de culturi de primăvară, iar efortul bugetar estimat este de aproximativ un miliard de lei”, a mai transmis și președintele LAPAR.

Anul trecut, Ministerul Agriculturii a mai alocat despăgubiri pentru seceta din toamna lui 2019. Pentru acele plăți s-au „achitat undeva la 88-89%, peste 850 de milioane de lei pentru culturile de toamnă”. Numai că pentru despăgubirile din primăvara lui 2020 s-au înscris de aproape trei ori mai mulți fermieri decât pentru daunele din toamna lui 2019”, declara Oros într-un interviu acordat agenției de presă Agerpres.

Majorări de taxe la servicii și teste

Ca și cum nu era destul, prin Ordinul de ministru nr. 27, din 3 februarie 2021, Adrian Oros a majorat aproape toate tarifele pentru servicii, înregistrări, teste și acreditări, prestate fermierilor și companiilor din domeniul agricol. Menționăm că vorbim de majorări semnificative de tarife pentru efectuarea testelor şi controlului, certificării, înregistrării, supravegherii, monitorizării şi acreditării pentru producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi a tarifelor pentru efectuarea testelor de calitate a seminţelor şi a materialului săditor

Asociația Forța Fermierilor îi solicită ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să abroge acest ordin cu impact negativ asupra fermierilor români. „Este de neconceput cum a putut ministrul Adrian Oros, care pretinde că este curent cu situația la zi din agricultură, să majoreze aceste tarife, când fermierii așteptau, poate, reducerea acestora. Apreciez că ordinul cu pricina este un precedent periculos în economia românească, pentru că poate deschide calea unor alte creșteri de taxe”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Ultimele stiri

Video: 28 iulie: deschidere DEx12 Centura Slatina?

Dupa ce in luna martie a finalizat primii kilometri de drum expres din Romania – 18,5 km din Craiova...

Mai multe articole din aceeasi categorie